Díky nové lince se dostanou lidé z Kamenného vrchu do centra za jedenáct minut místo nynějších čtrnácti. „V dopravních špičkách ráno a odpoledne jsou trolejbusy z Kamenného vrchu neuvěřitelně nacpané, obzvlášť ve školním roce. V té době třeba na zastávce Petra Křivky čekají cestující až třeba na třetí spoj než se do vozu vlezou,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Vlastní zkušenost s problémem má třeba Zdeněk Kunc, který v Novém Lískovci žije. „Trolejbusová linka číslo 26 jezdí sice každých deset minut, ale je neustále přeplněná. Spoje linky číslo 25 jsou také úplně plné především ve směru od Mendlova náměstí k bohunické nemocnici,“ postěžoval si.

Ilustrační fotografie.
Důchodkyně spadla kvůli rozbitému zábradlí. Strážníci místo zajistili

Expresní autobusové spoje v Brně
- Linkou E50 jezdí lidé z Bystrce do Slatiny a zpět.

- Linkou E56 se cestující dostanou od bohunické nemocnice k Technologickému parku.

- Llinka E75 jezdí lidé od židenického nádraží do Slatiny.

- Nový rychlý spoj přibude mezi Novým Lískovcem a Mendlovým náměstím od příštího roku.

Chystaná linka uleví i obyvatelům brněnských Bohunic. „Díky ní pojede méně lidí jinými spoji a obyvatelé naší městské části se například k bohunické nemocnici a do kampusu dostanou snadněji,“ uvedl bohunický starosta Antonín Crha.

Plánovaná expresní linka bude v pořadí už pátá, kterou brněnský dopravní podnik zavádí. „Jezdit bude v pracovní dny mimo víkendů a prázdnin. Interval mezi spoji bude dvacet minut. Zavedeme zkušební provoz a pokud si najde svoje cestující, budeme v provozu pokračovat,“ řekl ředitel podniku Miloš Havránek.

Rychlé linky mají podle něj u cestujících úspěch. „Kromě rychlého přesunu z jednoho místa na druhé si je lidé oblíbili také kvůli tomu, že na ně navazují regionální spoje a třeba vlaky. Třeba linku z Králova Pole do kampusu si oblíbily tisíce lidí i přes to,“ zhodnotil.

Současně s novou expresní linkou schválili včera brněnští radní také peníze pro dopravní podnik na provoz veřejné dopravy. V příštím roce tak využije bezmála dvě miliardy korun.