Čtyřiatřicetiletý Lubomír Kutáč je s pobytem ve věznici smířený. Neprotestoval ani proti prodloužení vazby. Také při hlavním líčení se všem lidem, kterým ublížil, omluvil. Nehodu samotnou a vše, co s ní souviselo, si však nepamatuje.

Jedna z nejhorších nehod v historii Havířova se stala loni 15. června na Selské ulici. Kutáč se s kamarádem opil. „Potkali jsme se odpoledne. Byl nešťastný ze ztráty práce. Říkal, že má chuť se opít. Koupil si půl litru rumu a vypil ho nadvakrát. Pak začal nadávat a rozlobený šel domů. Po chvíli však přijel zpátky autem a nadával mi a chtěl mě snad i kopnout. Dal jsem mu facku, až mu spadly brýle. Pak sedl do auta a odjel. Co se stalo, jsem se dozvěděl až večer,“ vypověděl svědek.

Popisovali událost

Další svědci popisovali kritické okamžiky. Všichni se shodli na tom, že Lada Samara jela po silnici, kde platí třicítka, velmi rychle. „Bylo vidět, že jede hodně agresivně. Rychlosti vytáčel a bylo mu jedno, jestli mu někdo stojí v cestě. Viděl jsem, jak nabral chodce a aniž by zpomalil, tak pokračoval dál,“ popsal muž, který v té chvíli seděl na terase nedaleké restaurace.

Kutáč po srážce chodce přejel do protisměru, kde přední části auta nabral protijedoucího cyklistu. Hned poté naboural do odstaveného vozidla, jehož řidič právě telefonoval. „Já jsem viděl, jak kolem mě projíždí starší muž na kole. Pak se proti mě vyřítilo auto, které narazilo do mého vozu. Vystřelily mi oba airbagy. V šoku jsem vystoupil a nevěřícně sledoval, co se stalo. Já ani nezaregistroval, že ten řidič z místa utíká,“ řekl muž z nabouraného auta.

Zatímco jedni lidé poskytovali první pomoc sraženému chodci, další začali pomáhat cyklistovi. „Ležel v trávě a nereagoval. Měl proraženou lebku a jenom chroptěl. Okamžitě jsme volali záchranku. Já jsem se začala zajímat o to, jak dopadl řidič a on začal křičet, abychom ho nechali, jinak nás pobodá. V ruce přitom držel nůž. Volala jsem na další lidi, kteří tam byli, aby ho sledovali, ať neuteče. Oni za ním běželi, ale zadržet ho nemohli, protože hrozil i jim,“ vysvětlovala svědkyně.

Trojice mužů sledovala vrávorajícího Kutáče až k potoku Stružník, kde do něj skočil a pokračoval v útěku přímo korytem. Po chvíli však upadl a nebyl schopen dalšího pohybu. Z vody ho dostali společnými silami až zdravotníci, policisté a strážníci.

Tragické následky

Opilcova jízda měla tragické následky. Oba zranění muži byli v ohrožení života. „Já jsem tlačil vozík s nakoupeným materiálem. Z nehody si nic nepamatuji. Vím, jen, že jsem byl sražen a upoután na smrtelnou postel. Omluvu obžalovaného nikdy nepřijmu,“ řekl muž, který si následky nehody ponese celý život.

Zdravotníci bojovali také o život cyklisty. Ten však po čtyřech měsících na následky způsobených zranění zemřel.

Podle maximálních sazeb příslušných paragrafů vznesené obžaloby hrozilo Kutáčovi až 8 let vezení. Paradoxně však ne za dva těžce zraněné lidi, ale za vyhrožování s nožem. Pokud by Kutáč při útěku lidem nehrozil a nevytáhl malý zavírací nůž, hrozilo by mu maximálně 5 let.

Státní zástupce Otakar Cibien žádal, aby soud přihlédl zejména k okolnostem a následkům nehody: "Žádám, aby trest byl vynesen v horní polovině sazby. Vina obžalovaného byla prokázána ve všech bodech."

Obhájkyně se snažila trest zmírnit alespoň zproštěním toho nejpřísnějšího paragrafu. "Vydírání nebylo jednoznačně prokázáno a proto žádám o zproštění. V ostatních bodech by měl stačit trest uložený v dolní polovině příslušné sazby," řekla ve svém závěrečném návrhu.

Soud nakonec vynesl verdikt o vězení v délce šešti roků a tří měsíců. Po odpykání začne běžet desetiletý zákaz řízení a bude muset uhradit vzniklou škodu. Je možné, že v součtu to bude přes jeden milion korun.

Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu k rozmyšlení, zda trest přijmou.

Čtěte více: Opilý řidič srazil chodce a cyklistu, pak vytáhl nůž