Podmínky pro růst hub vypadají pro letošní léto příznivě. Pravé houbařské žně sice ještě nevypukly, najít se už ale dají hřiby kováři, smrkoví hřiby nebo různé druhy holubinek, a tak se nejeden houbařský nadšenec vydává do lesů.

Krajští záchranáři však varují, že v posledních dnech přibývá otrav houbami, a tak by vždy mělo platit známé pravidlo, že houbaři sbírají a konzumují jen ty druhy, které bezpečně znají.

Sbíráte modračky? Pozor, je v nich arzén!
Sbíráte hřiby modračky? Pozor, mohou obsahovat nebezpečný arzén

Podle Vítězslava Sladkého ze Záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS PK) se minulý týden na Radnicku přiotrávili dva senioři, které museli zdravotničtí záchranáři transportovat do nemocnice. „Nejednalo se přitom o první letošní případ,“ uvedl Sladký.

Pozor by si měli dát houbaři hlavně na některé druhy žampionů a bedel. „U žampionů může nastat problém s pekárkou zápašnou, která je mírně jedovatá a může vyvolat velmi silné zažívací potíže. Pozná se tak, že po osahání velmi rychle žloutne,“ vysvětlil mykolog Martin Bartůšek. Houbař se může splést také u některých druhů bedel. Bezpečné podle mykologů je sbírat bedlu vysokou a naopak se vyhýbat bedle zahradní.

Bedla i opěnka

„Na mulčovacích záhonech, kolem kompostů nebo například kolem hospodářských stavení najdeme občas bedlu zahradní, u které se udává, že po její konzumaci nastávají silné otravy. Často je také zaměňována opěnka měnlivá, která roste stejně jako třepenitka svazčitá na pařezech.

Druhá ze zmíněných hub, která se vyznačuje silnou hořkostí, je však jedovatá,“ vysvětlil dále Bartůšek s tím, že obecně lidé nejčastěji zaměňují jedlou muchomůrku růžovku za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou.

Houbaření na Prostějovsku v červenci 2020 - hřib dubový
OBRAZEM: Masáci, dubáci i lišky. Houby rostou, ale červivost je vysoká

Projevy otrav houbami jsou různorodé. Nejčastějšími příznaky bývají obtíže trávicího systému.

„Vždy záleží, jakou houbu člověk pozřel. Často jde ale o žaludeční potíže – bolesti břicha, zvracení a průjem. U fatálnějších otrav je to pak pocení, dušnost či nepravidelný rytmus srdce. Pokud má člověk nějaké projevy otrav nebo si není jistý tím, co snědl, je vždy nejlepší řešení navštívit lékaře,“ dodal mykolog.