Časté jsou i podrážděné žlučníky, žlučovody a střevní potíže. „Vánoční svátky se nedají v tomto ohledu s žádnými jinými v roce srovnávat, ani s velikonočními," upozorňují záchranáři.

Přejídání není ale jediný problém. Řeší se úrazy, které vznikají na procházkách. Především v době námrazy. A to není vše. Vloni vyjížděla řevnická záchranka k holčičce, která dostala v Vánocům kotě. To se bránilo nevhodnému zacházení a dítě skončilo v motolské nemocnici s poškrábaným obličejem a rukama.

Další vánoční nástrahy

O svátcích by lidé měli být opatrní i při manipulaci s zábavní pyrotechnikou a svíčkami. Také je důležité předcházet popálení dětí punčem, horkým čajem nebo polévkou. „To vše bývá se svátky také spojené," zmínil Bořek Bulíček.

Řada lidí odjíždí na hory. Záchranáři apelují na rodiče, že nejen k lyžování, ale i k bobování dětí patří přilba. „Přilbu za tři stovky může pod stromečkem najít každé dítě," radí záchranáři. Samozřejmostí by také mělo být, že s alkoholem se za volant nesedá.

Většina z nás má se Štědrým dnem spojené zapíchnuté kosti v krku. Podle záchranářů právě k těmto případům nedochází. Vědí i proč. „Lidé si po vzoru svých předků při štedrovečerní večeři položí na talířek krajíc chleba. Když už si kost zapíchnou do krku, chléb je jednou z prověřených prvních pomocí," připomněl Bořek Bulíček.

Čtěte také: Ideální laický záchranář? Musí umět mluvit s operátorem