Kastelán totiž na zámek pozval výrobce čokolád z nejbližšího okolí, kteří v prvním patře představovali své výrobky. A v dalším podlaží pak mohli lidé lákavé dobroty také ochutnat.

„Čokoláda byl důvod, proč jsme se na zámek vydali. Nejvíce mi chutnala hořká čokoláda s náplní, ale všechny byly dobré. Ještě se půjdeme podívat i na výstavu, která je o patro níž,“ prozradila Dagmar Beránková z Mikulova s tím, že spojení kultury s čokoládou je skvělý nápad. Už proto, že to může do zámku přilákat další návštěvníky.

Za ochutnávkou se vydali do Valtic milovníci čokolády nejen z Břeclavska. Z Olomouce přijela čtyřčlenná skupina. „Nalákala nás čokoláda, ale i výstava byla zajímavá. I když bych tam asi uvítal větší propojení se zámkem,“ zmínil Jan Rozek, jenž přijel s přáteli a ochutnávka nemohla v jejich programu chybět.

Zájemci o výstavu, která představovala nejrůznější výrobky z čokolády, jako například šachy nebo doutníky, si museli koupit vstupenku na prohlídku zámku. Vstup na ochutnávku do druhého patra pak měli zadarmo.

Kastelán Michal Tlusták měl na čokoládovou akci po třech dnech dobré ohlasy. Takže ji zřejmě uspořádá i příští rok. Inspiraci pro novou tradici si přivezl z Francie, kde se podobná výstava s ochutnávkou koná na zámku ve Vaux.