Není divu, podle znalců tam za den obuje brusle až pět tisíc lidí. Klobásky, čaj nebo grog se prodávají u posezení přímo na ledě, o kus dál sténá bruska. Stačí obout bruslařské náčiní a vyrazit poznávat krásy jižních Čech.

Led je přece jenom hrubšího zrna, sem tam i nějaká ta prasklinka se najde. Kvůli sametové krasojízdě ale na Lipno tisíce lidí zblízka či zdálky rozhodně cestu neváží. Táhne je tam ojedinělý zážitek neslučitelný s kroužením po sebedokonaleji vyžehleném zastřešeném kluzišti.

Vynalézavost bruslařů všeho věku nezná mezí. Děti se tam nechají táhnout na bobech tatínkem, nemálo lidí naopak přibere jako vydatný přírodní pohon čtyřnohého přítele. Ti turisticky založení se labužnicky opírají střídavě do nožů a holí na nordic walking. Hned vedle ledové magistrály, která zejména odpoledne zdálky nápadně připomíná sytý zástup mravenců, se přitom prohání běžkaři, cyklisté či nadšenci na sněžném skútru, dokonce i pár běžců se nechalo vidět.

Příjemný zážitek

Nesmazatelný otisk do ledového krunýře vetkla i řada bruslařů z Pelhřimovska. V sobotu po poledni se tam proháněl po Lipně také ředitel pelhřimovské hotelové školy Josef Kuchař.

„Super, tohle by si měl vyzkoušet každý,“ otíral si nadšený rekreační sportovec rukavicí jinovatku z tváře. Vzápětí neopomněl podotknout, že něco podobného se přece nechá udělat kdekoliv. „Už je to pěkných pár let nazpátek, ale pamatuji, že po Trnávce jsme si to takto drandili také. A myslím, že tohle by mělo obrovský úspěch,“ pohlédl na masu lidí vlnící se po osmimetrové ledové stezce. Pak se párkrát opřel do svých starých dobrých „kanad“ a zmizel v davu.

Čas na Lipně pádí rychle. Pokud si děláte zálusk na celou jedenáctikilometrovou trasu, raději si na odpoledne už nic jiného neplánujte. „Je to celkem dlouhé, ale nechá se to v klidu projet. Dokonce jsem to zvládl i dvakrát,“ pochlubil se Petr Slabý z Myslotína.

Složení osazenstva přehrady je pestré. Bruslaři, kteří nezapřou návyky z in-linů, mezi nimi hrstka hokejistů, korytem se blýskly dokonce i dlouhé nože, jaké dobře znají fanoušci hlavní české olympijské naděje Martiny Sáblíkové. Drtivou přesilovku ale hrají rekreační bruslaři, takzvaní batůžkáři a rodiče, okolo nichž rejdí dětičky opatřené pestrobarevnými přilbami.

Prostě, víkendová idyla jako hrom, za niž 150 kilometrů strávených v autě na cestě jihozápadním směrem stojí. A to raději ponechme stranou, že Lipensko proslulo nejenom bruslařskou magistrálou, ještě většímu věhlasu se těší lyžařský areál, najde se i řada dalších více méně celoročních atrakcí. A na závěr dodatek, který nechá chladným jen málokterého Čecha. Sklouznutí se na pravidelně kartáčované stezce včetně zaparkování auta je zdarma! Tak hurá všichni na lipenskou přehradu.

Martin Tkadlec, Michal Vítů