I když všechny strany a hnutí před volbami deklarovaly, že je stadion potřeba přestavět, tak po volbách je vše jinak a nutná přestavba se opět odsouvá.

„Stále chceme stadion rekonstruovat, ale zjistili jsme zásadní chyby v zadávací dokumentaci. Dáváme si tři měsíce na to všechny nedostatky odstranit a poté chceme konečně přestavbu dotáhnout do konce,“ uvedla náměstkyně primátora Monika Štayrová k tomu, proč zastupitelstvo zrušilo tendr na přestavbu stadionu. Ke svým 19 koaličním hlasům získala koalice podporu ještě čtyř zastupitelů.

První lhůta tendru přitom měla skončit již za týden 4. prosince. Současnému vedení na zrušeném výběrovém řízení vadila hlavně část kvalifikačních požadavků, které by při jejich „přísnosti“ mohlo splnit jen pár kvalifikovaných firem.

Toto tvrzení nadzvedlo nejenom minulé vedení města, ale i samotný fotbalový klub. „Proboha, nestavíme chalupu za 50 milionů, ale něco za půl miliardy. Tak přeci nepozveme firmy, které to nedokážou,“ nechal se slyšet exprimátor Zdeněk Fink.

V podobném duchu se vyjádřil i fotbalový klub, který apeloval na současné vedení, ať tendr neruší. „Cílem zadávacích podmínek bylo vybrat firmu, která bude mít zkušenosti s obdobnými stavbami, a vyvarovat se nedokončení nebo nekvalitní stavby,“ stojí ve vyjádření FC Hradec.

Ilustrační foto.
Návrat semaforů brzdí Mileta

Dočká se Hradec fotbalového stadionu?

Hradec Králové - Podle fotbalového klubu bude mít zrušení výběrového řízení na stavitele arény neblahý vliv nejenom na samotnou stavbu, ale i na shánění sponzorů a také strategického partnera. „Zrušením výběrového řízení dojde k dalšímu minimálně ročnímu prodloužení celého procesu. Zrušení výběrového řízení ohrozí stabilitu klubu z důvodu odlivu sponzorů, znemožní vstup strategického partnera do klubu,“ stojí v prohlášení klubu, který své výtky poslal vedení města Hradec Králové.

Sbohem, miliony?

Klub se také obává negativního postoje fanoušků. Podle člena představenstva a bývalého náměstka hradeckého primátora Jindřicha Vedlicha pak krok radnice může zhatit i finanční injekci na výstavbu stadionu, kterou ve výši 140 milionů předběžně přislíbila vláda. „Miliony pro klub, respektive pro výstavbu stadionu, jsou rozjednány jak s panem ministrem Plagou, tak i vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou. Již jsme poslali veškeré doklady a čekáme, až budou vypsány vhodné dotační tituly,“ uvedl Jindřich Vedlich, který se obává, že krok radnice může možnost získání dotace oddálit minimálně o dva roky.

Fanoušci chtějí hlavu Jiřího Bláhy

Pokus o oddálení výstavby stadionu se nelíbí ani fanouškům. Ti sice dlouho vedli spory s fotbalovými představiteli, ale v přípravě rekonstrukce za nimi stojí. „Krok současného vedení vnímám tak, že chtějí celý projekt, který se po 12 letech konečně dostal do cílové rovinky, pohřbít,“ nechal se slyšet člen fanklubu Jan Kotouček. Podle něj by měl současný náměstek Jiří Bláha kvůli tomuto bezprecedentnímu kroku složit svoji funkci. „Pokud náměstek pro investice není schopen zvládnout stavbu, která se připravuje tolik let a bylo na ni obrovské množství práce, měl by okamžitě složit funkci,“ dodal Jan Kotouček.

THEODOR HROMÁDKO se narodil 20. listopadu 2018 ve 4.55 hodin. Měřil 51 cm a vážil 3480 g. Potěšil své rodiče Tomáše Hromádka a Mari Kubyneckou z Přelouče. Doma se těší sestřička Andrea (2,5).
OBRAZEM: Vítáme v uplynulých dnech narozená miminka