František Lízna žil ve Vyšehorkách od roku 1995. Devět let, do roku 2004, působil jako vězeňský duchovní na Mírově.

Prostředí věznic znal ostatně velmi dobře. Za komunistického režimu byl z politických důvodů vězněn několikrát. Ve vězení se setkal i s budoucím prezidentem Václavem Havlem.

Premiér Andrej Babiš při vystoupení na schůzi Sněmovny
Po konci nynějších omezení rozvolňovat určitě nebudeme, řekl Babiš

„Bylo to ve stejný den, kdy mě přivezli do nástupního oddělení. Dostal jsem avízo, že se mám podívat z okna, a uviděl jsem na nádvoří Václava. Hodil jsem mu dolů čokoládu, kterou jsem dostal při poslední návštěvě rodiny ve vazební věznici. Byl jsem rád, že mu mohu pomoci; věděl jsem, že je nemocný. Tichá pošta fungovala, on už o mě věděl,“ vzpomínal v roce 2011 pro Deník František Lízna.

Své kněžské povolání mohl veřejně vykonávat až po roce 1989. Duchovní působení spojil se službou lidem na okraji společnosti.

V roce 1993 se například po propuštění ujal Evy Kováčové, která byla odsouzena za založení požáru v ústavu sociální péče v Měděnci. Propuštění vězni či lidé na okraji společnosti ostatně klepali na dveře fary ve Vyšehorkách často. Nejednou také mizeli i s vybavením domácnosti.

Pěší poutě 

František Lízna je známý také jako poutník. Pěší poutě absolvoval již za dob komunismu.

V roce 2006 se vydal na dlouhou pouť i přesto, že trpěl rakovinou prostaty v pokročilém stadiu. Každý den se modlil za jednoho z přátel nebo z lidí, kteří mu ublížili. Po návratu lékaři zjistili, že se během poutě uzdravil. O svém putování napsal několik knih.

Odběry na koronavirus
Testy odhalily 14 554 nově nakažených. Ve vážném stavu je přes 1700 pacientů

V roce 2001 Františku Líznovi prezident Václav Havel propůjčil Řád Tomáše Garrigue Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv. Za svou práci ve vězeňství obdržel v roce 2003 Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77. V roce 2017 se stal laureátem Ceny Paměti národa.

František Lízna zemřel po nákaze covidem-19. Ve vážném stavu byl začátkem března převezen do olomoucké fakultní nemocnice.