Podsedník stál v čele města necelých sedm měsíců roku 1990. „Byl po dvaačtyřiceti letech prvním nekomunistickým primátorem. Kvůli perzekuci svého otce Josefa Podsedníka, bývalého předsedy Ústředního národního výboru Brno, pracoval v také různých dělnických a technických profesích,“ uvedl o bývalém primátorovi Ivo Klemeš z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Pohřeb prvního polistopadového primátora
- S Podsedníkem se lidé naposledy rozloučí v úterý 6. února v půl jedné odpoledne.

- Pohřeb se uskuteční v obřadní síni krematoria v Jihlavské ulici.

S Podsedníkem za jeho politické aktivity v brněnském zastupitelstvu spolupracoval třeba Václav Čermák. „Voleb jsem se také zúčastnil, ale Podsedník dostal o pár hlasů víc než já a stal se primátorem. Do práce na magistrátu se pak vrhl s velkou vervou. Prosazoval třeba volnou ekonomickou zónu letiště. To podle mě nebylo moc reálné. Zasloužil se ale o převedení letiště, tehdy vojenského, na město, do civilního užívání,“ řekl.

V čele města ho 7. prosince 1990 vystřídal Václav Mencl.

Otec exprimátora, Josef Podsedník byl členem ilegálního Národního výboru a organizoval sociální pomoc rodinám postiženým ztrátou živitele. Několik let také strávil ve vězení.

„Po komunistickém převratu byl v září 1948 zatčen a odsouzen na 18 let. Ve vězení strávil víc než 15 let, propuštěn byl až ve svých šedesáti letech,“ popsala Hana Jordánková na Internetové encyklopedii města Brna.

Chřipka. Ilustrační foto.
Chřipková epidemie zasáhla jižní Moravu. Vyšší riziko nákazy hrozí ve městech