Na místo vyjely dvě jednotky hasičů a to ze Sokolova a místní z Březové. „Vlastní detekcí pak hasiči uvnitř bytu naměřili koncentrace plynu z plynového průtokového ohřívače v koupelně. Zavřeli tak přívod plynu do bytu a dokončili odvětrání všech prostorů. Při závěrečném průzkumu už nenaměřili žádné koncentrace, majitelce bytu doporučili nepoužívat ohřívač do doby, než jej zkontroluje odborník. Hlásič v bytě zaznamenal hodnotu koncentrace 100 ppm, hasiči pak svým detektorem naměřili hodnotu 45 ppm, což už v obou případech je hodnota nebezpečná," řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Hlásič tak včasným zjištěním a spuštěným alarmem zařídil, že se nestalo žádné nebezpečí.

„Instalovaný typ hlásiče v tomto případě nejen že spustil poplach, ale umí ukázat i zjištěnou hodnotu a navíc i na displeji poradil co dál: „Volejte 112". Zvláště pro staré lidi nebo naopak pro děti může i takto obyčejné sdělení na alarmujícím hlásiči znamenat dobrou radu, jak se bez průtahu zachovat. Typů různých hlásičů je na trhu velké množství, od základních, které pouze spustí zvukový či světelný alarm, až po pokročilé, které právě umí i takto poradit, případně i zaslat na určené telefonní číslo zprávu, že se právě spustil poplach," poukázal Kasal.

V posledních dnech to není jediný případ, kdy hasiči vyjížděli k události na základě spuštěného hlásiče. O pět dní dříve takto zasahovali v Teplé, kde hlásič zaznamenal kouř ze žhavého popela v kbelíku na chodbě domu. „Majitelé domu v první chvíli nevěděli, proč se poplach spustil, správně tak zavolali také tísňovou linku, přivolaní hasiči uvnitř domu naměřili už jen velmi nízké koncentrace plynu a následně našli i zdroj, tedy žhavý popel. Každý únik plynu, ať už z přívodu plynu, z plynového spotřebiče, nebo při nedokonaném hoření, může znamenat vážné riziko, hlásič je tak velmi efektivní způsob, jak tomu předejít," dodal.