Předpokladem podle Petra Münstera je, že šlo o nejslabší tornádo o síle F0. Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5.„Členění je ale trochu složitější a to výsledné číslo bude až na základě zhodnocení fotek, které jsem na místě udělal,“ uvedl Münster.

Už dříve uvedl, že od lidí, kteří v místě natáčeli či fotili, mají zaznamenaný trychtýř z mraků, jedno video také přímo ukazuje rotující trosky.

Brněnský lovec bouřek Tomáš Zatloukal za bouřkami vyráží i několik set kilometrů
Tornádo bylo zlomem. Lidé se o počasí zajímají více, všímá si lovec bouřek

V souvislosti s odstraňováním následků prudkého deště a větru vyjížděli hasiči ve Zlínském kraji ve čtvrtek odpoledne a večer zhruba ke 20 událostem. Nejčastěji šlo podle mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříkové o čerpání vody ze sklepů, čištění kanálových vpustí a propustků, a to hlavně na Vsetínsku. Ve Zlíně-Malenovicích je zaměstnal větrem poškozený reklamní billboard. „Žádný další zásah jsme ve Zlíně neměli,“ řekla. 

Hasiči ve čtvrtek na několika místech regionu odstraňovali také popadané stromy. Na Zlínsku to bylo v Bratřejově, Biskupicích a Zádveřicích-Rakové. K poškození střech, které silný vítr obvykle způsobuje, hasiči podle mluvčí v kraji nevyjížděli.

Tornáda v České republice 

Nejznámější případ tornáda na území Česka je z loňského roku, kdy se 24. června přehnalo tornádo o síle F4 na Břeclavsku a Hodonínsku. Živel si tehdy vyžádal šest lidských životů a více než dvě stovky zraněných. Silně poničeno bylo sedm obcí.

Mikulčice na Hodonínsku rok po řádění tornáda. Vesnice prokoukla, ale stále vypadá jako obří staveniště. Práce je ještě dost.
Když skončil rachot, přišlo ticho. Rok od tornáda na jihu Moravy připomíná kniha

Tornáda se ale v Česku objevila i letos. V červnu bylo v Lanžhotě na Břeclavsku potvrzeno tornádo o síle F1, vyvrátilo několik stromů a poškodilo přibližně tři desítky domů. O pár týdnů později bylo potvrzeno tornádo F1 u obce Sviny v Jihočeském kraji.

Slabé tornádo poškodilo také před několika dny v Hraběticích na Novojičínsku několik střech, vyvrátilo stromy a poškodilo tamní kapličku.