„Do výroby je zapojeno pět pracovníků našich krejčovských dílen. S přípravnými pracemi a následným balením pak pomáhají dvě garderobky a dvě rekvizitářky,“ uvedl umělecko - technický šéf Milan Houžva s tím, že aktuálně jsou schopni ústenky ušít, oprat, vyžehlit a zabalit po jednotlivých kusech.

Zlín v karanténě 16. 03. 2020.
Ve Zlíně byla potvrzena první nákaza koronavirem

PRVNÍCH 500 KUSŮ BUDE VE STŘEDU

Zajištěna je také sterilizace hotových roušek v Krajské nemocnici Tomáše Bati, která má o produkt z dílen MDZ zájem.

„Do středy bychom měli mít hotovou první pětistovku ústenek. Primárně šijeme pro ty, kteří to nejvíce potřebují – lékaře, sestry, prodavače a samozřejmě také pro naše zaměstnance. Dále se nám ozývají z různých center sociálních služeb, kde se také budeme snažit rychle pomoci. Nejsme ale bohužel schopni saturovat potřeby jednotlivců, kteří nám také volají a píší,“ vysvětlil ředitel divadla Petr Michálek.

Právě na jeho výzvu na divadelním Facebooku se zvedla velmi silná vlna solidarity.

„Lidé nám nabízí materiál a také osobní pomoc při šití ústenek. Je škoda nechat tuto energii nevyužitou. V tuto chvíli pracujeme na vytvoření koordinační skupiny na Facebooku MDZ pro všechny zájemce, kteří chtějí roušky šít doma. Věříme, že i toto je potřebná aktivita a koordinovaná pomoc bude smysluplněji využitá tam, kde je jí třeba,“ řekl.

NOSTE ROUŠKY, VYZÝVÁ ŘEDITEL

Lidé také mohou na vrátnici MDZ bezkontaktně zanechat případný vhodný materiál na výrobu roušek.

„Ozvali se nám i zástupci jedné firmy, která rozjíždí výrobu nanotextilie, a mají zájem nám tento materiál dodávat. V tom případě bychom šili roušky ještě účinnější,“ uvedl ředitel s tím, že hodnota jedné roušky se pohybuje kolem 14 Kč za kus.

Divadlo je však bude distribuovat zdarma.

„Nedovedu si představit, že bychom v tuto chvíli jednali s někým o nějaké prodejní ceně. Za nás je teď nejdůležitější ten hlavní apel: noste roušky – chráníte sebe i ostatní,“ dodal na závěr Petr Michálek.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník