Chová čtyřicet krav a první automat zřídil před pěti lety přímo v Běhařovicích. Ve Znojmě postupně nainstalovat automaty na mléko na čtyřech místech, a to v prodejně sýrů ve Velké Michalské, v cukrárně na náměstí Armády a v prodejně Flop ve Vídeňské ulici. „Na venkově je tradice pití mléka více zažitá, ve městě je prodám spíše nárazově,“ dodal Janíček.

Lidé si nápad s automatem na mléko chválí. „Litr za sedmnáct korun je slušná cena. Navíc z mléka sbírám smetanu, kterou dále v kuchyni používám,“ sdělila jedna ze zákaznic Marta Procházková. Doplnila, že mléko koupené v automatu raději převařuje.

Takto je ošetřit ostatně doporučuje také veterinární správa. „Každý, kdo mléko takto prodává, by měl zájemce upozornit, že je nutné ho před použitím tepelně zpracovat nebo pasterovat,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Cech vinařů Vrbovec pořádal vinobraní. Vinaři slavnostně pomleli letošní poslední hrozny a uložili hroznového kozla na zimu.
Vinaři poprosili svatého Urbana o požehnání a pomleli poslední hrozny

Dodal, že každý automat na mléko podléhá registraci u místně příslušné krajské veterinární správy.

Na Znojemsku mohou lidé zavítat už osmým rokem pro čerstvé mléko také do Božic na farmu Klíčových. „Mlékomat je přístupný od sedmé hodiny ráno do páté hodiny večerní. Už asi tři roky máme v provozu také automat na sýry,“ připomněla farmářka Lenka Klíčová.

Na Břeclavsku funguje mlékomat v Šitbořicích a provozuje ho firma Zemax. Po počátečním velkém zájmu zákazníků musela firma zrušit tři automaty na mléko, které provozovala v Brně. „Uškodilo nám vystoupení hlavního hygienika, který dával do souvislosti nepasterizované mléko z automatů a možné zdravotní dopady. My jsme ale takový problém nikdy neřešili,“ řekl před časem předseda představenstva společnosti Zemax Šitbořice Radomír Zelinka.

O mlékomatech 
Za litr čerstvě nadojeného mléka s množstvím tuku více než čtyři procenta zaplatí lidé sedmnáct korun, což je často cena nižší než v obchodě. Odborníci doporučují mléko povařit po dobu jedné minuty na osmdesát stupňů.