Směna v kuchyni začíná v šest hodin ráno, kdy zaměstnanci zoo chystají přípravu veškerého krmení pro jednotlivé úseky, které se následně s úderem půl osmé z centrální kuchyně rozváží a chovatelé je servírují zvířatům. Primárně se zde připravují potraviny, jejichž trvanlivost je omezena, tedy ovoce, zelenina a maso.

Samotné krmení je rozloženo na více dávek, většinou na čtyři až pět, záleží na druhu zvířete. „Při přípravě potravy vycházíme z nutričních tabulek, pro každé zvíře jsou vytvořeny krmné dávky s jasným rozpisem jednotlivých surovin a jejich množství,“ řekla Deníku zooložka a kurátorka chovu opic Petra Bolechová, která má svou práci zároveň jako koníčka. „Snažím se v oboru stále vzdělávat a získávat nové informace. A práce v zoo rozhodně není stereotypní,“ dodala.

Právě ona stanovuje, jaké krmivo zvíře dostane, jaké komponenty ho budou tvořit a v jakém množství. Dávky upravuje podle ročního období a fyzického stavu strávníka. Výživu je potřeba přizpůsobovat také věku zvířat, stejně jako u lidí se mění se stářím jejich metabolismus a živinové nároky.

Jiné krmivo tak dostane mládě než dospělý jedinec. „Nejvíce se to mění u velkých šelem, kde reagujeme na to, jak potravu přijímají, v jaké jsou kondici, ale také jaké je počasí. Pokud jsou vysoké teploty, tak nebudou žrát jako obvykle,“ podotkla.

close Kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata. info Zdroj: Deník/Jiří Louda zoom_in

Krmivo se mění i u nemocných zvířat. Případné léky se snaží podat nemocným například v ovoci, v případě lachtanů je schovají do ryby. „Celková výživa je především o tom, že člověk musí znát fyziologii zvířat, znát potravní ekologii a přenést ji do praxe tak, aby odpovídala i legislativě, a samozřejmě hlídat rozpočet a to vše skloubit dohromady,“ zdůraznila Bolechová.

Nároční strávníci

Mezi náročné obyvatele zoo patří například mravenečník, pro kterého musí kupovat speciální krmnou směs, která dokáže nutričně pokrýt složení termitů. Obdobný případ představují sobi, kteří se ve volné přírodě živí v zimě lišejníkem.

„Mezi nejnákladnější položky patří krmivo pro masožravce a pak samozřejmě hmyz, v sezóně jdou náklady nahoru,“ podotkla s tím, že za rok „projí“ zvířata v liberecké zoologické zahradě přibližně jedenáct milionů. „Minimálně jednu třetinu představuje živočišná složka, máme v zoo velkou kolekci dravých ptáků,“ osvětlila Bolechová. Další výdaje jdou například za minerální doplňky, různé druhy granulí a do rozpočtu spadá vedle potravy i stelivo.

U velkých šelem hraje důležitou roli i technika podávání krmiva. Je potřeba zajistit, aby se trochu namáhaly při jeho získání. Zavěsit či trochu ztížit přístup k porci, aby se alespoň trochu simuloval život v divočině a neměly to naservírované jak na zlatém podnose. „Kolegové, co se věnují technice krmení a rozhodli se na ní zapracovat, pozorovali pozitivní změny v chování zvířat,“ informovala Bolechová.

close Kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata. info Zdroj: Deník/Jiří Louda zoom_in

Jak sama přiznala, nikdy není stoprocentně vyhráno a je potřeba krmné dávky obměňovat. V současné době je vylepšuje pro kopytníky, kteří patří k nejcitlivějším chovaným zvířatům.

Krmivo na míru

Zoo navázala spolupráci s řetězcem Penny Market, který jí pravidelně daruje přebytky neprodejného ovoce a zeleniny. Vždy se však jedná o poživatelné potraviny. „Pokud bychom zvířatům dávali nekvalitní, zkažené či plesnivé potraviny, projevilo by se to na jejich zdraví,“ podotkla.

Nejvíce se snaží potravu odebírat od lokálních dodavatelů. Díky speciální komisi pro výživu zvířat se daří vyrábět krmiva na míru, jako například české granule pro opice, které nemusí objednávat ze zahraničí.

Bolechová neopomněla zmínit, že stále přetrvávají nepravdivá klišé, ať už se jedná o opici s banánem či ježka s jablíčkem na zádech. „Zvířata se těší velkému zájmu ze strany filmařů. Tyto filmy navíc mohou podněcovat touhu, že mít takovéto exotické zvířátko doma je prostě super, a výsledkem je zvýšená poptávka po daném druhu a nárůst černého obchodu. Noví majitelé se pak diví, co všechno vlastně takové zvíře potřebuje,“ uzavřela.