Jeden měří metr a 70 centimetrů, druhý téměř tři metry. Řeč je o dvou krokodýlech nilských, kteří se na konci minulého týdne přistěhovali do Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Zatím jsou v zázemí, až si zvyknou na nové prostředí, budou je návštěvníci moci spatřit v expozici Malá Afrika.

„Vybrali jsme tento druh proto, že je pro Afriku typický. I když se jmenuje nilský, nežije jenom v Nilu, ale prakticky na celém kontinentě a dokonce i Madagaskaru,“ vysvětlil zástupce ředitele Roman Kössl.

Zoo pořídila dvě zvířata. Menší a mladší z nich je samec, větší a starší samice. Té je už 50 let. „Je zajímavá tím, že pochází z přírody. Jako mládě byla do Evropy dovezená z Afriky,“ komentoval Kössl. Na jih Čech přijeli oba krokodýlové z Polska, pocházejí ale z rozdílných zoo. Žijí tedy v bazénech oddělených mříží, aby si na sebe zvykli.

Krokodýlové zatím zůstánou v zázemí zoo. Po převozu jsou totiž poměrně plaší a musí se zbavit strachu z nového prostředí. „Mají ještě trochu obavy. Jakmile sem přijdeme, mizí do vody. Nikdy je nevidíme na souši, i když tu jsou známky toho, že na ni vylézají,“ popsal Kössl.

Dalším důvodem, proč zvířata neputují hned do expozice, je i to, že se venku nedaří vytvořit ideální podmínky. Krokodýlové potřebují vodu o teplotě asi 26 stupňů, Zoo Ohrada však k vyhřívání venkovních bazénů používá solární kolektory a kvůli letošnímu nepříznivému počasí nemůže této hodnoty dosáhnout. Ideální není ani teplota vzduchu. Kössl proto odhaduje, že se krokodýlové do Malé Afriky dostanou až příští rok. K vidění budou pouze v letních měsících.

Krokodýl nilský je klasický masožravec, který loví cokoli, co se přiblíží k vodě. V zoo bude dostávat především drůbež, králíky, hlodavce a další maso. Zaměstnanci také doufají, že se dvojice v budoucnu dočká mláďat. „Také proto jsme chtěli pár a připravili jsme jim písek, do kterého může samička klást vejce. Určitě nepočítáme s tím, že by se rozmnožili už letos, ale kdyby se to podařilo později, byli bychom rádi,“ doplnil Kössl.

I když jsou tato zvířata poměrně nebezpečná a ani ošetřovatelé k nim nebudou přímo vstupovat, nemají se návštěvníci expozice čeho bát. Kössl zdůraznil, že pokud lidé budou respektovat ohrazení, nebudou do výběhu strkat ruce či tam dokonce lézt, nemůže se nic stát.

Kromě nilských chová Zoo Ohrada v současné době ještě dva druhy krokodýlů. V jihoamerickém pavilonu Matamata jsou k vidění celkem tři kajmani trpasličí. Ti patří mezi nejmenší zástupce krokodýlovitých.

V zázemí pak má zahrada aligátory čínské. „To je možná nejvzácnější druh, který tu chováme. V přírodě jsou velmi ohrožení a kdyby se nám je povedlo rozmnožit, byl by to úspěch,“ komentoval Kössl. I aligátoři v budoucnu poputují do expozice. Zatím však pro ně není vhodné místo, přestěhují se tedy zřejmě až do nového pavilonu, jehož výstavba se teprve plánuje.

Přibudou tygři, orli i rosomák

Dva nilští krokodýli rozhodně nejsou posledními zvířaty, která se zabydlí v Zoo Ohrada. Nadále by měly přibývat další druhy do stávajících výběhů, v příštím roce navíc začne výstavba tří zcela nových expozic. Návštěvníci se mohou těšit na velké šelmy i noční tvory.

„Nyní očekáváme další druhy do Malé Afriky, především čápa marabu. Toho už máme domluveného, měl by k nám přijít ze Dvora Králové. Je to takový zvláštní jedinec, který se nesnese s ostatními, takže tu bude sám,“ uvedl zástupce ředitele Roman Kössl.

Ještě v srpnu bude také zkolaudován nedávno dostavěný výběh pro losy evropské. Samotná zvířata se tu však objeví později. Zaměstnanci totiž musí prostor upravit, především zajistit stomy tak, aby je losi příliš neponičili. Podle Kössla by se sem pak měla nastěhovat minimálně tři zvířata. Zoo se chce pokusit i o jejich rozmnožení.

Velké novinky pak Ohrada plánuje na nadcházející roky. Již na jaře by se tu měly začít stavět tři expozice. Vyrostou na dosud volném prostranství poblíž restaurace a nabídnou i zvířata, která v zoo dosud nebyla. První expozice bude věnována horské fauně a zabydlí se v ní například kamzíci, skalní orli nebo svišti.

Druhá představí velké šelmy. „Hlavní budou tři výběhy – pro tygry sibiřské, rosomáky a medvědy hnědé,“ popsal Kössl. Zoo již sice dva medvědy vlastní, do expozice bude ale nejspíš pořizovat nové. Ti stávající jsou totiž poměrně staří a podle Kössla by jim stěhování neprospělo. Ohrada tedy zřejmě zakoupí menší poddruh medvědů hnědých z Asie.

Třetí novinkou bude expozice stepí východní Evropy až střední Asie. Nabídne sysly, křečky polní, dropy, lišky korsak nebo gazely džejran. Přesunou se sem také supi mrchožraví a různé druhy hadů a ještěrek, které jsou už v zoo k vidění. „Naše stávající terárium je spíše provizorní, tady budou mít plazi přirozenější podmínky. Budou tu venkovní terária, kam dopadá přímé sluneční záření,“ doplnil Kössl.

Všechny plánované expozice musí být podle projektu hotové do června roku 2013. Až poté se sem postupně začnou stěhovat zvířata. Náklady na výstavbu jsou přes 40 milionů korun, více než polovinu pokryje dotace z Evropské unie, zbytek platí zoo z vlastního rozpočtu.

Tím ale plány zahrady nekončí. Podle Kössla v areálu stále zbudou volná místa, která se mohou upravovat.Vedle sovince by měl například vyrůst nový výběh pro vlky a rysy. Zoo chce také postavit noční pavilon. „Byla by tam zvířata, která žijí nočním životem. Obrátili bychom tam režim, ve dne by bylo temno a návštěvníci by viděli zvířata aktivní v noci,“ popsal Kössl. Uvažuje se i o pavilonu mokřadů se sladkovodními rybami a obojživelníky.