Potvrzená pravda je, že se nedávno odehrál na ZŠ Jugoslávská jistý incident. Jinak ho ovšem líčí žáci (přímí svědci), jejich tátové a mámy (z dětmi zprostředkovaných informací) i sami kantoři.

„Děti se porvaly, vletěly mezi ně učitelky, jedna dostala do obličeje, druhou těhotnou nakopli do břicha. Musela tam přijet sanitka,“ uvádí vícero rodičů. Kteří mají za sebou návštěvy vedení školy, kde apelují na zjednání pořádku.

„Je to nafouknuté! Kolegyně od sebe sice oddělovaly žáky, ale ani jedna nebyla udeřena, natož nakopnuta. Ani hned přivolaná policie to nepotvrdila,“ uklidňuje ředitel Petr Opletal.

Volební plakát v ostravských ulicích.
Skandál v obvodě Ostrava-Jih. Lečo ve volbách: Safari, metro… a mrtvý kandidát!

Tváře učitelky nejsou, jak vysvětluje, zrudlé od facky, nýbrž jejím psychickým rozrušením. A zdravotníci podle něho pouze poskytují pomoc (píchnutí injekce) kvůli zdravotním obtížím soukromého rázu. S maminkou jednoho z výtržníků ze školní chodby se kauza řeší.

Obvod stojí za školouDění okolo ZŠ Jugoslávská samozřejmě neuniká jejímu zřizovateli, městskému obvodu Ostrava-Jih. Radnice kontaktuje ředitele, žádá ho o objasnění situace. Jeho výše uvedené a redakci poskytnuté vysvětlení bere na vědomí. „Není důvod je zpochybňovat,“ uvádí mluvčí obvodu Gabriela Gödelová.

Klučina - směrnice GDPR zapovídá uvést o něm cokoliv osobního - je podle dostupných informací jeden z přibližně desítky „výkvětů“ ZŠ Jugoslávská. Takových, kteří se učí po někdy i vícenásobném propadnutí mezi mladšími žáky.

Do školy chodí podle toho, jak se jim chce. A když už dorazí, pak místo učebních pomůcek nejraději pouze se svačinou a dvoulitrovou kokakolou… Podle toho vypadá taktéž přístup jejich zákonných zástupců.

Slušnější rodiče hovoří o výhrůžkách ze strany problémových dětí, ne-li přímo šikaně, nošení pepřových sprejů do školy (na údajnou sebeobranu) či přivolávání starších kamarádů, kteří se přicházejí „mstít“ (aby nebyli ti ze ZŠ Jugoslávská popotahováni).

„Myslíme, že to má vedení školy jak se říká na háku a neřeší inkluzi ani zvýšenou bezpečnost našich dětí. Doslechli jsme se, že nemá ani smysl jít si stěžovat na úřad,“ prohlašují.

Základní škola Porubská 12 v Ostravě.
Velké dusno na základní škole v Porubě. Kdo koho šikanuje?

Tato tvrzení však ředitele doslova nadzvedávají ze židle: „Nejsou to spíše snahy vyvolávat určitou senzaci a mít se o čem bavit na sídlišti? Bohužel se nejvíce vyjadřují ti, kteří u ničeho nebyli, ale i přesto šíří dezinformace a polopravdy, které zaslechli!“ Svá slova dokládá složkou hlášení o potížích na „sociálku“, kurátory či policii. ZŠ Jugoslávská s 370 žáky jich odesílá spoustu, nicméně žádný výsledek zpětnou vazbu už nezískává.

„Skutečně nejde vzít ty největší raubíře za ucho a dotáhnout je do polepšovny,“ poznamenává ředitel v reakci na žádosti rodičů, aby s nezvedenci udělal jednou provždy pořádek. Základní škola také nezná pojem „vyloučení“; to hrozí až studentům na střední. Opletal navíc upozorňuje, že konflikty mimo školní půdu mezi něž patřilo prý i ono rozšlapání brýlí jednoho ze žáků ZŠ Jugoslávská jsou případy, k nimž se volávají strážníci či policisté.

Den otevřených dveří Welcome Centre Ostravské univerzity, 17. října 2018 v Ostravě.
Ostravská univerzita otevřela Welcome centre
Okresní soud v Ostravě-Porubě. Ilustrační foto.
Tragédie v ostravském nákupním centru: zřejmě rozhodnou posudky