Loni firmy a domácnosti odevzdaly k recyklaci téměř 1162 tun světelných zdrojů a svítidel, nejvíce jich bylo sebráno v Praze (246 t), Moravskoslezském (141 t) a Středočeském kraji (123 t). Na konci pomyslného sběračského žebříčku se umístily kraje Karlovarský (24 t), Liberecký (36 t) a kraj Vysočina (43 t).
V přepočtu na obyvatele se pořadí na prvních místech liší: jasně vedou Královéhradečtí, na druhém místě se umístili Pražané a bronz patří Zlínskému kraji.

Nejúspěšnější „Sběrači roku" 2014
Nejvíce se na sběru světelných zdrojů a svítidel podílejí velkoobchody a firmy. Domácnosti ve sběru zaostávají: 60 % úsporek stále končí v koši na komunální odpad. „Nejlepším sběračem mezi velkoobchody byla v loňském roce vyhodnocena firma  K & V Elektro a.s. se 46 tisíci kilogramy, v kategorii odpadových firem si nejlépe vedla společnost A.S.A., spol. s r.o. (6 515 kg), mezi obchodními řetězci nejlépe skórovala společnost Tesco Stores ČR a.s. (5 901 kg) a v kategorii konečný uživatel jasně zvítězila firma MC Systems & Services s.r.o. (4 993 kg)" shrnuje výsledky sběru Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP, které již několik let hodnotí tuzemské organizace z hlediska úspěšnosti sběru osvětlovacích zařízení.

I mezi obcemi jsou ekologičtí přeborníci: „Nejvíce světelných zdrojů a svítidel se podařilo sesbírat na Pardubicku v Horní Ředici (2,46 kg/osobu), ústecké obci Krabčice (0,47 kg/osobu) a v jihomoravských Mikulovicích (0,45 kg/osobu)," rekapituluje Zuzana Adamcová. „Pokud uvážíme, že se jedná převážně o velmi lehké světelné zdroje (okolo 160 g/ks), jsou tato sebraná množství velmi zajímavá."

Zachráněno 82 Máchových jezer
Díky společnému úsilí se tak podařilo k bezpečné recyklaci odevzdat téměř pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů, což představuje více než 26 kilogramů toxické rtuti. Právě rtuť je třeba ekologicky zpracovat. „Toto množství rtuti by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou vodních nádrží Lipno či 82 Máchových jezer," dodává Zuzana Adamcová.

Společnost EKOLAMP spravuje více než 4 500 sběrných míst, kde je možné zdarma odevzdat nefunkční světelné zdroje k recyklaci. Nejbližší sběrné místo je možné vyhledat na www.ekolamp.cz/mapa-sbernych-mist.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O společnosti EKOLAMP s.r.o.
Společnost EKOLAMP je neziskovou organizací, která byla založena v roce 2005, aby mohla plnit zákonné povinnosti výrobců a dovozců osvětlovacích zařízení a zajistit tak ekologicky šetrné nakládání s vysloužilými osvětlovacími zařízeními. EKOLAMP vytváří síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých osvětlovacích zařízení, jejich zpracování včetně následného materiálového využití a odstranění zbytkových odpadů.

Více informací na www.ekolamp.cz

KOMERČNÍ PREZENTACE