V tyto sychravé dny vyzkoušejte naše lahodné čokoládové recepty, ať jsou to lanýže s pomerančem, domácí studentská pečeť nebo čokoládovým krémem plněná vejce. Další recepty, rady a tipy najdete na webu www.jakvkuchyni.cz, nebo facebookových stránkách https://www.facebook.com/jakvkuchyni.
Při výběru bychom měli upřednostnit čokolády s vysokým obsahem kakaa (alespoň 50 %), v těch totiž najdeme největší podíl tělu prospěšných látek. Ty nejznámější jsou flavonoly, příznivě ovlivňují krevní tlak a ochraňují srdce a cévy. Druhou neméně významnou složkou čokolády jsou antioxidanty, u těch bylo prokázáno, že dokáží nejen úspěšně bojovat proti rakovině, ale také pozitivně ovlivňují trávení a dokáží zlepšovat náladu. Antioxidanty totiž vyplavují endorfiny, které způsobují pocit štěstí.


Domácí čokoláda Studentská pečeť
• 250 g moučkového cukru
• 120 g kakaa
• 200 g ztuženého 100 % tuku
• 150-200 g směsi ořechů a kandovaného ovoce dle chuti


V horké lázni si rozpustíme tuk, do něj pak pečlivě vmícháme kakao a cukr tak, aby vznikla hladká konzistence. Do ještě horké směsi vmícháme ořechy a kandované ovoce. Ještě v tekutém stavu rozlijte čokoládu do formiček a necháme ztuhnout.

Čokoládové lanýže s kandovaným pomerančem
• 200 g 70% hořké čokolády
• 200 g mléčné čokolády
• 160 g vysokoprocentní smetany na šlehání (ideálně de luxe)
• 50 g másla
• Vanilkový extrakt dle návodu
• 100 g kandované pomerančové kůry
• Kakao


V horké lázni rozpustíme máslo společně se smetanou a vanilkovou trestí. Necháme je pořádně spojit a vypneme sporák. Do horké směsi přidáme nadrobno nalámanou čokoládu a stále mícháme tak, aby nám vznikla hladká hmota. Do hmoty nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou pomerančovou kůru. Celou směs necháme ztuhnout, potom z hmoty vyrábíme jednotlivé malé kuličky, které vyválíme v kakau. Hotové lanýžky dáme po jednom do suché krabice a uložíme na chladné místo.

Plněná vejce
• 4 celá vejce
• 50 g moučkového cukru
• 1 balení vanilkového cukru
• 30 g kakaa
• 40 g 50% čokolády
• 0,05 ml – 1 dcl becherovky
• 1 bílek
• Polohrubá mouka
• Olivový olej


Vejce si dopředu uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Takto připravená vejce rozkrojíme horizontálně a opatrně vyndáme žloutky. Ty pak rozmícháme v misce společně s půlkou cukru, kakaem, vanilkový cukrem, nastrouhanou čokoládou a likérem. Musí nám vzniknout hladká pasta, kterou pak naplníme prázdné důlky vajíček. Vejce nakonec spojíme, takto připravená obalíme v mouce a vyšlehaném bílku, a usmažíme do zlatova ideálně ve fritéze (případně v hluboké pánvi s dostatkem oleje). Po usmažení necháme okapat na ubrousku a posypeme zbylým cukrem. Podáváme ideálně ještě teplé.

KOMERČNÍ PREZENTACE