Bezpečná teplotní zóna

Chlazené ryby z obchodu byly při zpracování zchlazeny na teplotu tajícího ledu a takto dodány do sítě. Neměli byste je tedy doma skladovat příliš dlouho, protože rybí maso obsahuje velké množství vody. Ztrácí tak rychleji svou kvalitu. Kapr obsahuje přibližně 70 % vody, a proto je nutné ho skladovat maximálně 48 hodin v lednici v takzvané bezpečné teplotní zóně znemožňující rozmnožování bakterií, což je teplota pod 5 °C.

 Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.

Při skladování chlazených ryb si dejte pozor na jejich specifický pach

Rybí maso nejenže velmi aromaticky voní a zanechává svůj pach na potravinách ve své blízkosti, ale také velmi rádo přijímá okolní pachy. Proto rybu v ledničce od ostatních surovin oddělte. Vhodné je skladovat rybí maso v uzavíratelné plastové krabičce nebo v sáčku s uzavíratelným koncem. Nejdelší trvanlivost a ochranu před ztrátou hmotnosti zaručuje vakuové balení.

 Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.

Celá ryba, nebo filety?

Pokud si chcete být jistí, co kupujete, zvolte celou chlazenou rybu, u které vidíte její barvu. Rybí sliz by měl být průhledný, oči jasné, nezamlžené a žábry jasně červené, nesmí být zašedlé ani na okrajích.  Snadnější pro kuchaře je zakoupit již hotové filety, kdy je maso oddělené od hlavy, ploutví, páteře a žeberních kostí. Filety z obchodu jsou díky strojovému prořezávání zbaveny také mezisvalových kůstek. V každém případě, u celé ryby i filet, musí být při mírném tlaku prstem na masitou část ryby znát odpor a cítit musíte jen rybí vůni.

 

Moderně zamrazené ryby mají také vysokou kvalitu

Pokud nemáte možnost si opatřit čerstvou chlazenou rybu, můžete si vybrat z velké nabídky mražených ryb. V takovém případě dávejte přednost rybám ve vakuovém balení a zmrazeným při prvním zpracování. Je to ta nejvyšší kvalita, kterou můžete za své peníze dostat. Uvidíte-li v balení ledovou tříšť, nekupujte takovou rybu, v průběhu distribuce došlo vlivem nevhodných teplot k jeho částečnému rozmrazení a opětovnému zamrazení. Pokud byste rybu rozmrazily a maso bylo blátivé, oddělovalo se od kostí a mělo nepříjemnou vůni, je to spolehlivý důvod k jeho reklamaci nebo vyhození.

Moderní způsob zmrazování tzv. šokovou metodou a jeho skladování za vhodných podmínek umožňuje ale zachování vysoké kvality rybího masa. Pečlivě vybírejte!

 Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.

Ryba na talíř

Projekt na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb. A budete-li si chtít kdykoliv koupit čerstvou rybu, vyberte si nejbližší místo prodeje  ve svém okolí.

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.