TUZEMÁK, dříve Jindřichohradecký "rum s plachetnicí", je bezpochyby nejznámějším českým rumem. Je vyráběn podle staré, tradiční a přísně střežené receptury, která se předává mezi výrobními mistry již po generace. Duch rodinné firmy, pečlivost a péče o zákazníka jsou krédem společnosti Fruko-Schulz, která v Jindřichově Hradci TUZEMÁK vyrábí. Možná právě proto zájem o tradiční český rum s plachetnicí neustále roste, nehledě na široký sortiment importovaných lihovin.

Zdroj: AssetMedia

Společnost Fruko-Schulz navázala na tradici původního výrobce, firmy Moritz Schulz - výroba ovocných vín. Tato společnost byla prvním výrobcem ovocných a dezertních vín v Rakousko-Uhersku. S narůstající výrobou vybudoval pan Schulz pro lisovnu rozsáhlé sklepy se skladovací kapacitou pro ovoce. Popularita a prodejnost jeho vín mu umožnily zakoupit pivovar v Kardašově Řečici, kam později přemístil lisovnu barevného ovoce. V meziválečném období se rodinný podnik nijak zvlášť nerozvíjel a pokračoval ve výrobě dezertních ovocných vín. Po znárodnění firmy M. Schulz v roce 1948 opět k výraznému rozvoji nedocházelo. Firma byla přiřazena ke skupině Jihočeská Fruta se sídlem v Českých Budějovicích. Závod na výrobu lihovin, ovocných vín a sirupů se však začal postupně osamostatňovat, až se od společnosti Jihočeská Fruta odtrhl úplně. Zřídil si znovu svůj lihovar a lisovnu v Kardašově Řečici a začal se plně rozvíjet.

Zdroj: AssetMedia

V roce 1990 vznikl samostatný státní podnik FRUKO Jindřichův Hradec s. p. V roce 1993, kdy v restituci syn původních majitelů Rudolf Schulz dostal zpět provoz v Jindřichově Hradci, vznikla společnost Fruko - Schulz spol. s r.o.
Závod v Jindřichově Hradci se dostal do podvědomí zejména výrobou poctivého rumu. Jindřichohradecký TUZEMÁK si získal značnou oblibu díky své výtečné kvalitě a nezaměnitelné chuti. Dodnes je znám pod již zlidovělým názvem "rum s plachetnicí", proto si společnost chrání podobu této plachetnice ochrannou známkou.

Jaké jsou ty nejtradičnější recepty na zimní grog?

Zdroj: AssetMediaKlasický grog
2/3 vařící vody
1/3 jindřichohradeckého TUZEMÁKU
2 až 4 kostky cukru na porci, doplníme trochou citronové šťávy.

Námořnický grog
2/3 jindřichohradeckého TUZEMÁKU
1/3 vody
Šťáva z půl citrónu, 1 celá skořice, 4ks hřebíčku a cukr dle chuti
Směs přivedeme pod bod varu (nevaříme), pár minut necháme při této teplotě, scedíme a podáváme.

Medový grog
2/3 vařící vody
1/3 jindřichohradeckého TUZEMÁKU
Vrchovatá lžíce medu na porci
Na provonění je možné přidat skořici a plátek pomeranče.

Čajový grog
2/3 horkého černého čaje
1/3 jindřichohradeckého TUZEMÁKU
Lžíce medu na porci, kolečko citrónu.
www.fruko.cz

Zdroj: AssetMedia

KOMERČNÍ PREZENTACE