Za uplynulých 15 let se rozšířily řady aktivně třídících Čechů o 34 %. Aktuálně tak třídí odpad už 72 % obyvatel ČR. Výrazného zlepšení jsme dosáhli i z hlediska objemu – množství vytříděného odpadu se totiž oproti roku 2000 skoro zečtyřnásobilo. Za uplynulých 15 let jsme tak společně vytřídili do barevných kontejnerů přes 8,3 milionu tun obalových odpadů.
„Uložené na jednu hromadu by měly stejný objem jako má památná hora Říp. Za tuto praktickou každodenní snahu chránit naši přírodu a krajinu, je nutné ocenit každou třídící rodinu," hodnotí příznivé výsledky třídění odpadů Zbyněk Kozel, generální ředitel společnosti EKO-KOM.

Díky třídění a recyklaci jsme už zachránili 280 km2, zhruba 25 km2 každý rok. A každoročně zachráníme zhruba 1 900 000 stromů, které nemusí díky využití druhotných surovin padnout na výrobu nového papíru.

K třídění máme v ČR ideální podmínky

K třídění máme s každým rokem stále lepší podmínky. Neustále se zhušťuje síť barevných kontejnerů – aktuálně můžeme v ČR třídit už do více než 272 tisíc barevných kontejnerů. Ty se každoročně přibližují domácnostem – na konci loňského roku to k nim každý z nás měl ze svého domova jen 97 metrů, což je o 150 metrů blíž než před 15 lety.

ČR v evropské špičce

Češi patří v třídění a recyklaci obalových odpadů k evropské špičce. Jak vyplývá z pravidelných statistik Eurostatu, ČR je šestou nejlepší zemí EU v celkové míře dosahované recyklace obalových odpadů. V plastech nemáme téměř konkurenci, jsme celoevropsky druzí. Český systém sběru a třídění obalů snese srovnání s unijní konkurencí i z hlediska efektivity nákladů.

Závěry studie vypracované pro Evropskou komisi vyznívají pro ČR velmi dobře – roční náklady na recyklaci přepočtené na jednoho obyvatele se v tuzemsku pohybují kolem 5 EUR. V sousedním Německu přitom tyto náklady přesahují hranici 11 EUR, v Rakousku je to bezmála 20 EUR. Náklady v ČR jsou tedy proti okolním státům poloviční nebo čtvrtinové. A velice pozitivní zprávou je, že podle Bruselu patří stávající model sběru a třídění odpadů z hlediska funkčnosti a transparentnosti mezi ty s nejlepšími zavedenými postupy v oblasti třídění a recyklace.