Bereme-li ohled na zdraví, chceme si udržet štíhlou linii, či dokonce zhubnout, je třeba vybírat si cereálie z kategorie A a kategorie B . Takto označené je však najdete pouze v internetovém obchodě Zdravý život. Ostatní výrobci se zatím drží zpátky…
Na rozdíly mezi jednotlivými druhy celozrnných cereálií už delší dobu poukazuje řada odborníků z vysokých škol, ale mezi výrobci je e-shop Zdravý život stále jediný. Potravinářská společnost Semix Pluso dala jako první jasně najevo, že ne všechny cereálie jsou zdraví natolik prospěšné, jak si myslíme. Upozorňuje, že „celozrnné" znamená „včetně obalových vrstev zrna", takže skutečně celozrnné cereálie by měly mít především vysoký obsah vlákniny. Obilné zrno obsahuje po vysušení, upečení a odečtení vlhkosti až 13,5 % vlákniny, ale kupuje-li zákazník cokoli „celozrnného" s obsahem vlákniny nižším než 12-13 %, je to signál, že byl výrobek naředěn dalšími ingrediencemi: cukrem, tukem, moukou. S jejich přídavkem se totiž procento vlákniny snižuje.
Důležitým faktorem je u cereálií obsah tuku, přičemž je třeba rozlišovat tuk, který se do produktu přidává v souvislosti s těstem a jeho upečením, a tuk, který sem vnesou oříšky, slunečnice, len, sezam a jiná semínka. V případě semen jde o přirozeně obsažený a zdraví prospěšný rostlinný tuk, zatímco přidávané tuky palmové nebo kokosové nemají v takových potravinách svým způsobem co dělat. Cereálie s jejich přídavkem jsou však paradoxně nejžádanější a nejprodávanější. Výtečně chutnají, protože právě přidané tuky jim propůjčují jemnost, křehkost a dlouhou trvanlivost.
Velmi podstatný je i obsah cukru. Sypané müsli ho má v porovnání s müsli zapékaným mnohem méně. Většinou se totiž nekonzumuje samostatně, ale přidáváme ho tam, kde už nějaký základní cukr je: do mléka nebo do jogurtů.
Ke kritériím přiřazování příznaků prospěšnosti A, B, C, D nedospěl Semix tak, že bych pro cukr a tuk stanovoval striktní hranice ve smyslu „od-do". Vyšel z přírody. Pokud totiž například oves obsahuje přirozeně asi 7 % tuku, pak i ryze ovesné müsli musí mít logicky více tuku než stejně ryzí müsli pšeničné či ječné - aniž by mu tento přírodní tuk „ubral body". Naproti tomu přidává-li se k jakémukoli müsli v procesu zapékání dalších 15-20 % tuku, už je třeba ho klasifikovat jako „kalorickou bombu" z nejméně prospěšné kategorie D.
Jste-li na dietě omezující tuky a cukry, važte, které cereálie konzumovat a které ponechat lidem bez zdravotních omezení, fyzicky pracujícím nebo sportovcům. Interaktivní tabulka na hlavní straně e-shopu přímo od výrobce vám to značně usnadní. V kategorizaci cereálií Semix Zdravý život se výborně zorientuje i laik.
Více informací: www.zdravyzivot.com
KOMERČNÍ PREZENTACE