Ale… sklady mohou být i bezpečné. Aby vás v zádech nemuselo mrazit, je dobré si zopakovat některá zlatá pravidla bezpečnosti. Dnešní moderní vysokozdvižné vozíky sice jsou na té nejvyšší možné úrovni bezpečnosti, ale lidské chyby se bohužel stávají, a právě jim je nutné předcházet.
Co v tomto směru radí česká pobočka společnosti Linde Material Handling, která patří mezi největší světové výrobce vysokozdvižných a skladových vozíků a je lídrem na evropském trhu?
Tipy pro bezpečný provoz vozíků pro vás sestavil Ing. Vladislav Záveský, produktový manažer:


● Dbejte na to, aby řidiči nenechávali klíčky v zapalování ani při krátkodobém opuštění vozíku – mnoho nehod se stalo tak, že kolega „chtěl s vozíkem jenom popojet".


● Řidiči musí jezdit se zapnutým bezpečnostním pásem – není to ani tak z důvodu nějakého čelního střetu jako u osobních aut, ale pro případ, že by nešťastnou náhodou nebo nešikovností došlo k převrácení vozíku – bezpečnostní pás nedovolí, aby řidič vypadl pod vozík – taková nehoda má téměř vždy fatální následky.


● Dobrou pomůckou pro kontrolu zapínání pásů je tzv. Orange belt, oranžový bezpečnostní pás, který „svítí" na dálku a jednoduše nepřipoutaného řidiče prozradí.


● BlueSpot™ je světlomet, který před vozíkem promítá modrý světelný bod, který varuje chodce před vozíkem vyjíždějícím z uličky a tedy dobrá prevence před nehodou s chodcem


● Řidiči nesmí jezdit s nákladem na zdvižených vidlicích – těžiště vozíku se tím zvyšuje a tím i nebezpečí, že řidič vozík „položí na bok"


● Využívejte všech bezpečnostní prvků dnešní techniky – například vozíky Linde mají volitelnou výbavu Linde Safety Pilot, asistenční systém, který upozorní řidiče, kdyby vozík byl přetížen. Systém sám může zasáhnout i do řízení, pokud by řidič nedbal výstrahy.


● Dbejte na řádné zaklínování kamionů při vykládce, aby vozík nemohl spadnout do mezery mezi kamion a rampu.


● Nenechte řidiče za jízdy telefonovat a psát sms, snadno pak přehlédnou osobu ve svém okolí, například při couvání.


Takových „zlatých pravidel" pro bezpečný provoz vysokozdvižných vozíků je samozřejmě daleko více. Proto Linde Material Handling pořádá pravidelná setkání se svými zákazníky na Dnech pro bezpečnost a efektivitu, které se letos konají v Ostravě (16.6.) a v Praze (18.6.).
Jestli se chcete o Dnech pro bezpečnost a efektivitu dozvědět více, klikněte zde.
Můžete se také podívat na sborník rizikových faktorů při skladování a manipulaci, který vznikl na Dnech pro bezpečnost a efektivitu v roce 2014. Klikněte zde

KOMERČNÍ PREZENTACE