Jedná se o českou elektroenergetickou přenosovou soustavu. Tvoří ji více než pět tisíc kilometrů drátů elektrického vedení a desítky transformátorů a rozvoden, na jejichž bezchybný provoz dohlíží dispečink. Provozuje ji akciová společnost ČEPS, která zajišťuje přenos elektřiny a potřebnou rovnováhu mezi výrobou a spotřebou elektrické energie 24 hodin denně po celý rok.

Modernizace sítí

Aby byla síť pořád stabilní a elektřina byla do domácností i firem stále spolehlivě dodávána, realizuje společnost ČEPS rozsáhlý investiční plán. Ten počítá s investicemi na celém území České republiky, které do roku 2025 překročí 60 miliard korun. Součástí těchto investic je především modernizace rozvoden, výstavba nových vedení, posílení některých stávajících vedení a výstavba transformátorů s řízeným posuvem fáze.

Cena elektřiny

Přestože je modernizace a rozvoj elektroenergetického zařízení tak nákladný, investice jsou rozloženy v relativně dlouhé době a na konečných cenách elektřiny se projeví v řádu jednoho procenta.

Výše poplatků za služby společnosti ČEPS se stanovují Cenovým rozhodnutím od Energetického regulačního úřadu. Jen pro představu – dnes činí přenos 3,2 % a systémové služby 3,5 % konečné ceny elektřiny pro domácnosti.

Spotřebitelům se však položka »přenos« promítá do poplatků za distribuci, a proto ji na faktuře za elektřinu vedle systémových služeb nenajdete.

 KOMERČNÍ PREZENTACE