V Domácí řeznické kuchařce od Josefa Dušátka najdete léty osvědčené recepty na tradiční domácí zabijačkové výrobky. Naučíte se nejen to, jak vyrobit nejlepší jelita, jitrnice, tlačenky, klobásy i ovary, ale třeba i to, jak si postavit vlastní domácí udírnu. Všechny své oblíbené zabijačkové výrobky navíc zvládnete připravit i v bytě - nepotřebujete vesnický dvorek ani prasátko. Stačí pouze nakoupit suroviny a pustit se do díla. Ovšem návod, jak postupovat při opravdové zabíjačce, najdete v knize samozřejmě také.

Skuteční milovníci masa mohou v knize nahlédnout také do tajů výroby uzenářských výrobků dle starých, dnes již dávno zapomenutých receptů. Popsány jsou tak, jak byly kdysi vyráběny dřívějšími mistry tovaryši řeznického řemesla. Receptury i označení surovin jsou ponechány v původním znění. Více na: nakladatelství Cpress.


Vyzkoušejte třeba skvělou paštiku s vepřovým jazykem (z 1 kg masa)!


Budete potřebovat:
tučný vepřový bůček bez kůže a kostí ½ kg
vepřová játra 250 g
vařené a očištěné vepřové jazyky 250 g
polohrubá mouka 70 g
drobně nasekaná osmažená cibule 40 g
tuk na somažení cibule podle potřeby
slanina nebo hřbetní sádlo na vyložení formy
koření: sůl 22 g, pepř bílý 2,5 g, muškátový oříšek 0,25 g, špetka skořice

Očištěná játra a tučné vepřové maso nakrájíme na plátky a zvolan spaříme. Vychladlé je následně najemno nejméně dvakrát protočíme na masovém strojku přes desku a otvory o velikosti 2 mm. Umletou masovou směs dáme do mixéru, přidáme osmaženou cibuli, mouku, sůl, okořeníme a vyšleháme na pojivou hmotu. Při šlehání podle potřeby přidáme procezený vývar z masa. Do vymíchané hmoty vmícháme na malé kostičky pokrájený vařený jazyk. Dílem plníme paštikovou formu vyloženou listy ze slaniny nebo sádla, povrch uhladíme a přikryjeme listem slaniny. Formu pak dobře uzavřeme, vložíme do vroucí vody a teplotu pak upravíme na 75 – 85 stupňů. Vaříme přibližně 2 – 2,5 hodiny.