V České republice je kolem 214 tisíc barevných kontejnerů na tříděný odpad. Je to dost na to, aby lidé mohli pohodlně třídit. Nejen z toho důvodu se množství vytříděného odpadu rok od roku zvyšuje. Třídění odpadů se pro 68%občanů stalo takovou samozřejmostí jako je čištění zubů, někteří to dělají automaticky, jiní v tom hledají i zábavu.

Najdou se i takoví lidé, kteří vidí v třídění odpadů výhody spojené především s rodinnou pohodou.

„S odpadky jsem vždycky nerada chodila, posílala jsem manžela a často jsme se kvůli tomu i hádali. Teď se situace obrátila. Když si potřebuju pročistit hlavu nebo utéct před blížící se rodinnou hádkou, vezmu vytříděné odpadky a jdu se projít k barevným kontejnerům," směje se paní Marie Tichá z Pelhřimova, která pracuje jako odborná konzultantka ve velké firmě.

„Ve firmě máme možnost také třídit, většina ví, co kam správně patří, ale zrovna nedávno jsme měli velkou diskuzi nad tím, kam patří plastové termoobaly, ve kterých si občas nosíme z jídelen obědy.  Tak jsme se nakonec všichni vsadili o to, že kdo prohraje, uvaří pro jedno oddělení oběd. Nakonec nevyhrál nikdo, protože správná odpověď je jak do plastů, tak do směsného odpadu. Záleží na tom, jestli je obal znečištěný. Pokud ho někdo umyje, tak patří do plastů, v opačném případě skončí v popelnici na směsný odpad," vysvětluje paní Marie.

Třídění odpadů přimělo její kolegyni, paní Jaroslavu Rychtářovou i zhubnout. „Mám doma čtyři děti a tak denně produkujeme hodně odpadu. Nemám moc času na sport a po pravdě jsem neměla ani chuť cokoliv dělat. Po práci mi začala druhá šichta a to s dětmi a přípravou večeře včetně psaní úkolů do školy," vysvětluje matka čtyř dětí. Časem si paní Rychtářová oblíbila vycházky ke kontejnerům, a když potřebovala být chvíli sama, našla si důvod, jak jít ven. Časem jí pravidelné procházky přišly krátké a tak začala postupně běhat. Pak se přidaly i ostatní sousedky. „Už jsme dokonce uspořádaly také štafetový běh s PET lahvemi,"využít se dá skutečně všechno," říká paní Rychtářová.

Na příkladech dvou žen, které život berou s nadhledem lze vidět, jak lze zajímavě využít třídění odpadů. Ovšem samo třídění odpadů není žádnou novinkou, složitostí ani fenoménem dnešní doby. Je to zvyk, který si postupně osvojuje starší generace, dnešní třicátníci neberou „třídění odpadů" jako slova určená pro slovníky cizích slov a malé děti se k tématu třídění odpadů dostanou nejen přes rodiče, ale také přes školy.

Máte ke třídění odpadů nějaké otázky? Odpovědi naleznete na webu www.jaktridit.cz a pokud si nebudete vědět rady ani poté, co si web prohlídnete, napište dotaz do formuláře, který je uveden na tomto webu.

Pokud se chcete pobavit a máte rádi muziku, která má blízko k recyklaci, navštivte také web www.samosebou.cz .

KOMERČNÍ PREZENTACE