Vzhledem k tomu, že budou mít co nevidět vejce svůj velikonoční "mejdan", vyplatí se o nich vědět co nejvíc. V minulých letech byla nespravedlivě opředena celou řadou mýtů. To je jedna věc, kterou je užitečné uvést na pravou míru. A pak… Vy víte, jak je vůbec skladovat syrová i uvařená?

10 faktů, které byste měla vědět o vejcích:

1. O kvalitě vajec nerozhoduje barva skořápky, ale chov, ze kterého pocházejí. Kdyby vám však otázka barvy vajec nedala spát, tak tady je rozluštění: bílá vejce snášejí druhy slepic s bílými ušnicemi, hnědá vejce slepice s červenými ušnicemi. Barvu skořápky získá vejce až ve "finále", když prochází vejcovodem.

2. Hnědá skořápka je pevnější než bílá.

3. Vejce z českých chovů mají vyraženo CZ, kód také skrývá podminky, ve kterých slepice snášela. Nula znamená ekologický chov, jednička výběh, dvojka pohyb po hale a trojka klec.

4. Od pohledu se čersvé vejce poznat nedá, musíte ho prosvítit. Žloutek by měl plavat volně v bílku uprostřed, čerstvé vejce je do ruky těžší než staré.

5. V lednici se vejce skladují vždy špičkou dolů při teplotě 5 až 8 stupňů. Vyndavejte je až těsně před upotřebením, nejdéle hodinu.

6. Vařená vejce (pochopitelně se to týká celé velikononční koledy) vydrží při teplotě 8 - 10 stupňů přibližně 10 dní, aniž byste se museli zvlášť bát o své zdraví. Čím dříve je však spotřebujete, tím pochopitelně lépe.

7. Rad, aby vejce při vaření natvrdo neprasklo, existuje mnoho. Zkuste tuhle: Jemně napíchnout skořápku jehlou.

8. Vejce natvrdo se budou lépe loupat, pokud je po uvaření rychle zchladíte ledovou vodou. Lépe se také loupají vejce starší - tak týden - než z čerstvé snůšky. Babská rada zní: Přidat do vody při vaření prášek do pečiva. Zkusit to rozhodně můžete…

9. Podle velikosti obsahují vejce 332 - 387 kJ. Podle vědců jedno vejce denně výrazně pomůže s hubnutím, protože je syté a obsahuje důležité živiny, vitamíny i minerály (viz níže). Pokud držíte dietu, vyhněte se konzumaci vícero než jednoho žloutku, který je přece jen tučnější.

10. Ze zdravotního hlediska byla vejce po letech "perzekuce" a osočování ze zvyšování cholesterolu v krvi (mrtvice, infarkty a spol.) rehabilitována. Mnozí vědci o nich teď mluví jako o superpotravině, která v podstatě nemá konkurenci. Vejce obsahují hodnotné bílkoviny (zamezují záchvatům mlsání), vitamíny všech řad kromě C (zejména A,D, E, B2, B6, B12), v bílku jsou selen, fosfor a železo, ve žloutku další minerální látky. Cholesterolu je v nich pomálu a ještě se neukládá v cévách, jak se předpokládalo, ale odbourává rovnou v játrech.