80 g datlí, 80 g sušených švestek, 80 g sušených fíků, 80 g jader vlašských ořechů, 40 g citronátu nebo kandovaného ovoce, 80 g rozinek, 4 lžíce rumu, 2 lžíce červeného vína, 2 celá vejce, 160 g mletého cukru, 40 g jemné strouhanky (bílé), 80 g hladké mouky.

Ovoce a ořechy nakrájíme na drobné kousky (můžeme zpracovat v mixéru nebo v sekáčku), pak přidáme ostatní suroviny (trochu rozkvedlaných vajec odložíme na potření) a hmotu promísíme, aby byly kousky ovoce neslepené. Hmota se nesmí drobit, ani nemá být moc lepivá. Na pečící plech, vyložený papírem, nebo dobře namaštěný, vytvoříme celkem 4 šišky, cca 3-4 cm široké a 1,5 - 2 cm vysoké. Klademe pomocí lžíce a postupně tvarujeme tak, aby šišky byly stejnoměrné. Nakonec potřeme odloženými vejci mašlovačkou. Plechy se šiškami necháme nejlépe přes noc odležet v chladnu a pečeme druhý den v mírné troubě asi 50 minut. Pozor, rádo se připaluje!!! Po upečení přendáme na rovnou podložku a téměř vychladlé krájíme příčně na asi 1,5 cm široké kousky. Poléváme čokoládovou polevou tak, že kousky zespodu napíchneme na párátko a celé ponoříme do polevy. Klademe na podložku nejlépe znova pečící plech a necháme polevu ztuhnout. Cukroví je třeba nechat několik dnů odležet do změknutí. Tento recept je velmi starý a proto neuvádím teplotu trouby a dobu pečení jen přibližně, protože jsem ho takto dostala před mnoha lety od jedné starší paní a tehdy takové spotřebiče ještě nebyly.