„Absolutně nevím, co od něj mám čekat. I proto jsem hrozně zvědavý. Myslím, že to bude mix všeho, co pan Kameník zažil,“ říká s úsměvem bývalý hráč Plzně, Sparty nebo Jablonce, který ve Zlíně působí od léta 2019 a v moravském klubu zažil už šest hlavních koučů.

„Samozřejmě nikde nedělá dobrotu, když se trenéři pravidelně střídají a kádr se neustále obměňuje. Žádný hráč pak neví, na čem je. Za mě je lepší, když trenér u jednoho mančaftu vydrží pár sezon, ne několik měsíců,“ prohlásil.

Jiří Štajner.
Arsenal hlásí zvučnou posilu. Českolipskou ofenzivu vyztuží zkušený Štajner

Vadí vám, že na rozdíl od jiných ligových týmů se budete téměř celý leden připravovat v domácích podmínkách?

Je pravda, že za lepšími klimatickými podmínkami utečeme až na konci měsíce. Na druhé straně většinou se na začátku každé přípravy nabírá pouze objem, takže se jenom běhá a posiluje. Na to nám bohatě stačí podmínky, které ve Zlíně máme.

Sledujete předpověď počasí?

Když není zrovna minus dvacet, tak je mi to celkem jedno. Doufám, že takovéto mrazy letos nepřijdou. Když se budou teploty držet kolem nuly, tak to bude v pohodě.

Zahájení zimní přípravy fotbalistů Zlína na Vršavě
Fastav jedná s Giorgadzem o rozvázání spolupráce. Klub věří ve "své" kluky

Těšíte se do Turecka?

Minulé soustředění nám moc nevyšlo, protože skoro celou dobu pršelo. Věřím, že to tentokrát bude mnohem lepší. Vždycky jsme tam hráli s kvalitními soupeři, kteří nás dobře prověřili. Jde hlavně o to, že budeme v teple a na přírodní trávě. Můžeme pomalu ladit formu na začátek jara.

Začátkem příštího týdne vás čekají fyzické testy. Už jste si na ně zvykl?

Je to nutné zlo. Musíme je skousnout. Samozřejmě nikomu se na ně nejede lehce, ale vycházejí z toho výsledky, ze kterých můžeme celou sezonu těžit.

Musel jste se o Vánocích hodně hlídat?

Jelikož jsme byli u našich, kde to není nikdy moc klidné, takže jsem se musel hlídat. Už to není jako dřív, když jsem přes Vánoce mohl přibrat pět kilo, protože jsem věděl, že je za týden zase shodím. Teď už to muselo být trochu střídmější.

Stihl jste si i odpočinout?

Ale ano. Letěli jsme s rodinou za teplem. Na to, jak krátké volno bylo, jsme toho stihli relativně dost.

Už za týden hrajete v Trnavě. Jak vnímáte podobné přípravné duely?

Všichni víme, že přípravné zápasy jsou něco úplně jiného než liga. Samozřejmě je dobré nějaké utkání v zimě odehrát, ale až sezona ukáže, jak na tom doopravdy jsme.

Je potřeba tým posílit?

To není otázka na mě, ale na vedení. Ale máme tady Davise (Ikaunieks – pozn red.), který je zatím jediný nový. Já věřím, že ještě někdo další přijde, abychom byli na jaře ještě silnější.

Na čem je nejvíce potřeba zapracovat?

Hlavně musíme zapracovat na výsledcích a získat nějaké body, abychom se dostali v tabulce do pozic, na kterých chceme být. Chceme soutěž dohrát v klidu.

Po podzimu máte co napracovat, že?

Je pravda, že na tu bídu, kterou jsme předváděli, jsme na konci z toho vyvázli ještě relativně dobře. V jednu chvíli nám týmy zprostřed tabulky odskočily na hodně bodů a nebylo to pro nás vůbec dobré. Spíš jsme šli ke dnu než k tomu prostředku. Ale posledním zápasem a i díky ostatním výsledkům jsme se dostali výš. Je dobře, že nám soupeři ze středu tabulky moc neodskočili. Ale samozřejmě všichni víme, že se nám podzim příliš nepovedl. Musíme ještě víc pracovat, abychom se zlepšili.

Souhlasíte, že první dva jarní duely v Karviné a doma s Českými Budějovicemi budou hodně důležité?

Samozřejmě pro nás budou důležité, ale nepřikládal bych jim nějakou větší váhu. Víme, že sezonu nemáme moc dobře rozehranou. Bodů už ve hře taky moc není. Proto bude každé utkání důležité.

Zahájení zimní přípravy fotbalistů Zlína na Vršavě
Ševci zahájili přípravu i s Ikaunieksem. Vrátil se Bačo, Hnaníček skončil