„Není v silách amatérských sportovců naplnit zákonné podmínky pro silniční uzavírku," posteskl si. Podle něj pokud někdo nezasáhne, zlikviduje novela i další závody. Kvůli těmto komplikacím se loni nekonal ani populární Vysočanský triatlon, který Přibyl také organizoval. A nebude asi ani letos.

Jak jste spokojený se závodem?

Jsem spokojený, běželo to standardním způsobem, rozdělili jsme pořadatelský tým na sekce, kdyby někdo odpadl, měli jsme za něj okamžitě náhradu. Důležité bylo zajistiti kvůli bezpečnosti křižovatky. Aby závodník věděl, kudy má běžet a aby ho nesrazilo auto. Další týmy měly na starosti materiální zabezpečení, úřady, a tak dále. Pořádáme těch akcí dost, takže už víme, co zajistit a v jakém množství koupit.

Trať byla také v dobrém stavu a nakonec nebyly problémy ani s parkováním…

U parkování je to otevřené do poslední chvíle a záleží to na počasí. Pokud by byl mráz, stačili by na to tři lidé, protože bylo bláto, nešlo použít to původně vyhrazené místo, takže se muselo parkovat v ulicích Ráječka. Jinak to nešlo, počet účastníků stoupá a osmdesát procent z nich přijede autem.

Při vyhlášení výsledků z vás šlo rozčarování z komplikací ohledně uzavírky silnice Ráječka do Horní Lhoty.

Čekal jsem, že nám s tím někdo pomůže. Dám příklad, stačilo by, kdyby třeba dva policisté stáli na křižovatce pod Seliem a posílali auta spodem. Tím by odpadly všem veškeré starosti. Takhle jsem pětadvacetkrát navštívil úřady, z toho jedenáctkrát odbor dopravy, to jsou desítky hodin kvůli jednomu proběhnutí přes kousek silnice, po které v sobotu v poledne opravdu nikdo nejezdí. To musí odradit každého. To je likvidace amatérských sportů.

Řekl jste, že to byla pravděpodobně poslední Ráječkovská desítka.

Je to tak, pokud někdo nenajde nějaké páky, proběhli jsme se tady naposledy po silnici.

Ze stejného důvodu jste vloni zrušili i velice oblíbený Vysočanský triatlon. Letos také nebude?

Prakticky ho zastavujeme, při přípravách Ráječkovské desítky, kde šlo o několikakilo­metrový úsek, jsme se zmínili i o Vysočanského triatlonu, kde by šlo o objížďku dvěma směry na delší trati mezi Šošůvkou a Vysočany. Někdo musí připravit projekt, přichystat značky, rozmístit je atak dále. Vyšlo by to údajně na třicet tisíc korun. To je v našich podmínkách neuskutečnitelné. A pro pracujícího člověka je to nemožné v úředních hodinách vyřizovat. Horní Lhota byla jednoduchá záležitost, tohle je složitý projekt.

Je nějaká naděje, že triatlon ve Vysočanech přece jen bude?

Nedávám tomu naději prakticky žádnou. Na úřadech nikdo jen na polo nic neudělá, a pokud to budou dělat tak, jak je to vymyšlené v zákoně, tak to obnáší všechny ty popsané věci a to je pro nás nemožné. Akorát mě mrzí, že už to podruhé nebude a šlo o velice oblíbenou akci.