Chomutovský mykolog Jiří Roth nám řekl, jaké houby v tomto období najdeme. „Mezi ty jarní patří závojenka podtrnka, také už by se mohly objevovat májovky nebo sírovec žlutooranžový.“


Jarní houby – na loukách i stromech


Závojenka podtrnka roste pod ovocnými stromy z čeledi růžovitých jako jsou třešně, jabloně, švestky, trnky a hlohy. Sběrači hub ji najdou v parcích, zahradách, na pastvinách a u cest. Do jejího hledání by se neměli pouštět neznalci hub, dá se lehce zaměnit s jedovatou závojenkou olovovou. Ta roste v listnatých lesích pod duby, habry, buky a na hrázích rybníků.

Čirůvky májovky jsou vítané hlavně pro svůj časný růst. Rostou často v kruzích, které mohou dosáhnout neuvěřitelných rozměrů. Lidé je najdou na loukách, mezích, zahradách, okrajích cest a lesů. Na stejných místech je lze sbírat více než deset let. Mají lahodnou chuť a voní jako čerstvá mouka.

Dále už roste sírovec žlutooranžový, to je měkká houba, kterou houbaři najdou na stromech. Za čerstva má výraznou vůni a nakyslou chuť. Známý je jako„vrbové maso.“

Na křemenáče, kozáky, babky a hřiby si ještě houbaři budou muset počkat, objevují se až začátkem června.

Na houby třeba na Partyzán

„Houbaři to mají nejblíž do Bezručova údolí, na Partyzán nebo do Hradiště,“ dává tip mykolog Roth. „Lesy v Krušných horách jsou plné hub, takže se dá zajet kamkoliv,“ dodává.

Také upozorňuje, na co by si měli houbaři dávat především pozor. „Sběratelé hub by měli hledat jen ty houby, které znají a neriskovat.“ A dále dodává, že by lidé neměli houby dávat do igelitových sáčků a tašek. Nejlepší jsou proutěné košíky, kde mohou dýchat.