„Uzavírky začnou ve čtvrtek v 6 hodin ráno, kdy začne platit zákaz vjezdu u brány. Od křižovatky u ČSOB bude vyznačena slepá ulice, totéž bude platit od křižovatky ulic Poděbradova, Husova a Břetislavova pod bránou. Důvodem je stavba pódia," popsal první omezení velitel městské policie Petr Kubal.

V dopravních uzavírkách pak přituhne hned v pátek v 6 hodin ráno. „Rozšíří se ta v dolní polovině náměstí tak, že zákaz vjezdu bude platit už od radnice," popsal Kubal. Navíc začne platit zákaz vjezdu na Chodské náměstí, kde začne stavění gastrostanů. 

„V pátek v 16 hodin se zákaz vjezdu rozšíří do celého středu města. Pro běžnou dopravu budou uzavřeny všechny vjezdy na náměstí, uzavře se i část Benešovy ulice, začnou najíždět prodejci a rozbalovat své stánky," uvádí Petr Kubal.

Do Benešovy ulice se nebude moci projet ani z Fügnerovy a Thomayerovy ulice. Nebude se moci vjet ani do ulice Msgre B. Staška a projet ani okolo pošty.
„Kromě dopravního značení budou u uzavírek použity i mechanické zábrany, připomněl velitel.

Rovněž od páteční 16. hodiny bude kvůli stánkovému prodeji uzavřena Havlíčkova a Hruškova ulice (od ´kruháče´ pod hradem k tenisovým kurtům), parkoviště u ´Svazarmu´ a větší část Waldhegerovy ulice. V další části Hruškovy ulice (od tenisových kurtů k sídlišti Kavkaz) bude platit přísný zákaz zastavení, protože půjde o jedinou spojnici sídliště s ostatními částmi města.

„Budeme tam provádět důsledné kontroly a následně odtah případně zaparkovaných vozidel," varoval velitel Kubal.

v sobotu přibudou zákazy vjezdu ve Vojtěchově ulici (u letního kina) a Jiráskově ulici. „Tam bude zakázán vjezd k jezdeckému areálu, kde bude probíhat Chodrockfest. Záchytné parkoviště bude připraveno na louce ve směru na Stráž," zmínil velitel strážníků.

Kam s autem?

„Ihned po příjezdu řeší řada návštěvníků problém, kam zaparkovat své auto, a jejich rozhodnutí často končí v rozporu se zákonem – auta se mnohdy stávají překážkou silničního provozu nebo tvoří neoprávněný zábor veřejného prostranství, čímž nejčastěji trpí zejména veřejná zeleň. Zvláštní důraz při kontrolách dopravy v klidu strážníci kladou především na průjezdnost ulic Břetislavova a Hruškova, kde je nutné zachovat dostatečný prostor pro výjezd hasičských vozů a jiné techniky. V případě, že vozidlo tvoří překážku silničního provozu, musí strážníci nařídit odtah takto nevhodně zaparkovaného vozidla," upozorňuje mluvčí Městské policie Domažlice Věra Říhová.

Strážníci doporučují využít záchytná parkoviště U Všech svatých v Chrastavické ulici a v bývalých kasárnách v Petrovické ulici.

„Mají dostatečnou kapacitu. Loni bylo to v Petrovické ulici zaplněno jen zhruba z 50 procent. Je v docházkové vzdálenosti cca 700 metrů od centra a navíc z něj jezdí bezplatná autobusová linka," připomněl velitel Kubal. Na obě parkoviště budou u příjezdů do města upozorňovat informační značky.