Restaurované varhany v sobotu posvětil papežský prelát a generální vikář královéhradecké diecéze Josef Socha. Restaurátorská rekonstrukce stála tři miliony korun. Krásu i zvuk jim vrátil varhanář Dalibor Michek ze Studének na Jihlavsku. Varhany budou sloužit nejen při církevních obřadech, ale i při koncertech. Ten sobotní si nenechaly ujít desítky lidí.

Ilustrační foto
Muž sedl za volant se dvěma promile

Vrátit krásným varhanám původní podobu trvalo varhanáři skoro pět let. Barokní skříň dostala původní barvy i hlas. "Pro naši malou obec je to v tomto adventním čase mimořádná a významná událost, kdy se zachránila unikátní kulturní památka a bude sloužit pro další generace," uvedl starosta Krásné Hory Václav Kadlec.

Myšlenka na opravu varhan a původní barokní skříně vznikla v roce 2012. "Byly ve velmi špatném stavu a hrozilo, že se už nezachrání," doplnil starosta obce.

Varhany byly postaveny v roce 1715 neznámým varhanářem. O dvě stě let později se původní stroj odstranil a do původní barokní skříně přišel nový nástroj. "Ten se kvůli neprováděné údržbě a napadení červotočem dostal do dezolátního stavu a za hranici životnosti. Při podrobné prohlídce tohoto nástroje se ukázalo, že by jeho oprava byla velmi nákladná a problematická. Proto se rozhodlo o koncepci vestavby nového varhanního stroje do neobyčejně hodnotné barokní skříně, která je v rámci Čech a na Moravy jedinečná. Použily se píšťaly z původního principálu, jenž se zachoval v prospektu," upřesnil Václav Kadlec.

Náročná rekonstrukce probíhala v pěti etapách. "Opravy nejprve financovala farnost s obcí. V roce 2015 přešly varhany do vlastnictví obce. Finančně nás podpořil Kraj Vysočina i město Havlíčkův Brod. Bez jejich pomoci by se záchrana varhan nepodařila," doplnil Kadlec.

Katechetka Alena Sienská spolu s farářem Rudolfem Zahálkou na faře v České Bělé už deset let pořádají výstavu betlémů.
Rákosový, dřevěný nebo z perníku. Fara vystavuje betlémy

Podle odborníků musel být stroj výjimečný už v době svého vzniku. Stačilo však málo a další generace už by se z něj těšit nemohly. Naštěstí se tak nestalo a na restaurované varhany se dnes jezdí dívat a zahrát si na ně varhaníci z Čech i z Německa.

"Všichni si pochvalují, jak mají krásný zvuk," zmínil starosta obce a prozradil, že v kostele se budou konat i pravidelné varhanní koncerty. "Chceme, aby tyto akce u nás měly nějakou tradici a aby se ze zvuku varhan mohla těšit i široká veřejnost. Vždycky bychom pozvali nějakého významného varhaníka," dodal.