U příležitosti zahájení provozu venkovní učebny, která vznikla v rámci projektu Státního fondu životního prostředí, se sešli významní hosté, děti a žáci PROINTEPA, jejich rodiče, zaměstnanci, sponzoři a řada příznivců. Hejtman Královéhradeckého kraje PhDr. Jiří Štěpán, náměstkyně hejtmana Mgr. Martina Berdychová, primátor města Hradce Králové prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., náměstek primátora Mgr. Martin Hanousek, členka zastupitelstva Ing. Anna Maclová.

Ti společně s architektem Ing. Otakarem Chocholou, zřizovatelkou PhDr. Jarmilou Karpašovou a ředitelkou školy Mgr. Miriam Urbanovou přestřihli slavnostní pásku. Následoval bohatý program, který si užili všichni zúčastnění. Kromě vystoupení dudáků, mažoretek a živé hudby si děti užily skákací hrad, mohly ochutnat jogurtovou zmrzlinu, opéct špekáček. Pro všechny bylo připraveno občerstvení, na kterém se spolupodíleli i rodiče dětí.

Epidemiolog Roman Prymula
Od Hegera po Prymulu. Resort zdravotnictví povede další "Hradečák" Roman Prymula

Vznikla designově velmi zdařená venkovní učebna z přírodních materiálů s mlatovou podlahou, která dotvořila areál centra PROINTEPO. Zcela logicky a nenásilně navazuje na stávající budovy a stala se jejich nedílnou součástí. V rámci hospodaření s vodou vznikla zelená střecha, která odlehčuje kanalizaci a dešťová voda je zachytávána do retenčních nádrží. Tato voda je využívána pro zalévání okolní zahrady a vyvýšených záhonů.

Foto: PROINTEPOZdroj: Deník / Pavla Horynová

Díky zelené střeše se vytvořil i životní prostor pro hmyz. V rámci ekologického vedení dětí a žáků vznikly vyvýšené záhony, na kterých žáci participovali jednoduchými ručními pracemi (natírání, osázení rostlinami) a nadále budou o rostliny pečovat. Příjemné klima dotváří zelené stěny. Jedná se o kovovou mříž, která je upevněna z bočních stran venkovní učebny k dřevěným hranolům a zakončena je záhonem.

Zde jsou nasázené rostliny, které postupně prorostou celou mříží a vytvoří tak dojem celistvé zelené stěny. Jedná se převážně o plaménky a pnoucí jasmíny. Záhony jsou doplněné šalvějemi, echinaceemi a dalšími nepopínavými rostlinami trvalého charakteru.

SOFIE ŠMÍDOVÁ poprvé spatřila světlo světa 15. září. Měřila 48 cm a vážila 3140 g. Nejvíce potěšila své rodiče Barboru Vídeňskou a Ivo Šmída z Chlumce nad Cidlinou. Doma se těší sourozenci Valerka, Viktorek, Vojta a Šimon.
OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Přirozenou součástí venkovní učebny zůstala vzrostlá bříza, která také poskytuje přirozené zastínění. Žáci v rámci praktického vyučování vyrobili domek pro hmyz a ptačí budky a krmítka pro pozorování ptáků. Všechny tyto prvky jsou součástí zahrady v blízkém okolí pergoly. Úžasné atmosféře přálo i počasí. Všichni si prosluněnou zahradní slavnost náramně užili.

Autor: Centrum PROINTEPO, Hradec Králové