Všechna vyjádření hovořila o tom, jak je k zajištění průběhu prezidentských voleb vše řádně připraveno – a náhle to přišlo: pouhé tři hodiny před otevřením volebních místností oznámil ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO), že policie prověřuje podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb.

„V souvislosti s volbou prezidenta republiky jsou šířeny mylné a nepravdivé informace, ve kterých se konstatuje, že současný prezident automaticky postupuje do druhého kola, a voliči jsou tak vyzýváni, aby kandidáta Miloše Zemana nevolili,“ uvedl ministr. Zdůraznil, že se jedná o dezinformační kampaň, kterou jeho úřad důrazně vyvrací. „Šířené informace jsou nepravdivé a lživé,“ uvedl Metnar ve svém prohlášení.

Kandidáti na prezidenta
Stále nevíte, koho volit? Podívejte se na náš rychlotest pro kandidáty

I když bude sobotní sčítání hlasů jednodušší než v případě většiny jiných volebních klání, úřady věnovaly přípravě voleb mimořádnou pozornost. Snaží se zabránit opakování osudy, ke které po podzimních volbách poslanců vedla stížnost jednoho z voličů. Přepočítání části hlasů odevzdaných pro ODS v části Středočeského kraje přineslo šok: ukázalo, že kvůli omylům některých okrskových komisí při započítávání preferenčních hlasů pro konkrétní kandidáty výsledky oficiálně udávané Českým statistickým úřadem nemají se skutečnou vůlí voličů mnoho společného.

Zpracovatel sice data předaná z jednotlivých okrsků vyhodnotil rychle a bez problému (byť prezentaci průběžných výsledků v on-line režimu na www.volby.cz částečně narušil hackerský útok) – Nejvyšší správní soud ČR ale následně odhalil, že původní vstupní údaje byly v řadě případů chybné. Někdy kandidátům volební komise preferenční hlasy neoprávněně přičítaly, jindy jim je zase upřely. Nešlo bohužel o ojedinělé omyly; dělo se to v masovém měřítku. Hanba se v té souvislosti přilepila právě na střední Čechy, kde došlo k přepočítávání v masovém měřítku – podobná situace nicméně zřejmě nastala i v dalších regionech. Tam se však – na rozdíl od středních Čechy – výsledky neměnily, protože si nikdo nestěžoval.

Zrovna tahle chyba se tentokrát opakovat nemůže. Nicméně i tak úřady věnovaly mimořádnou pozornost úrovni školení členů komisí – a pozorně sledovaný bude rovněž proces sčítání hlasů. Zlepšení situace by také mělo přinést zvýšení odměn pro zapisovatele. Poučení z podzimních omylů se pak budou uplatňovat i v rámci školení předcházejícím dalším volbám.

Představitelé Středočeského kraje jednali se zástupci poradenské společnosti Greenovate o možné spolupráci při hledání variant řešení pro nakládání s odpadem.
Kam s ním? Hejtmanství hledá celosvětové odpadové zkušenosti
Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Výbor pro vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování se teprve sejde