Unikátní soubor celkem 50 zarámovaných snímků v roce 2010 náhodně objevil v prostoru půdy Střední odborné školy v Českém Brodě – Liblicích současný ředitel školy Vladimír Bareš.

„Připadal jsem si, jako kdybych objevil poklad," komentoval později své pocity.

Vzhledem ke stáří fotografií a způsobu jejich uložení byl stav některých snímků velmi špatný, nicméně všem v liblické škole bylo jasné, že se jedná o objev hodný pozornosti, který si zaslouží, aby s ním byla seznámena veřejnost.

Práce doslova s láskou

Následně byly fotografie očištěny, zdigitalizovány a vloženy zpět do původních rámů. Této téměř restaurátorské práce se s láskou ujal učitel IT Jiří Šmejkal.

Všechny snímky byly popsány a bylo je tedy možné lokalizovat, přesná datace vzniku bohužel chyběla. Jiří Šmejkal nejdříve pátral po okolnostech vzniku snímků sám a pak ho napadlo obrátit se na znalce regionu, historika Vladimíra Jakuba Mrvíka, který celý soubor zasadil do zajímavých historických souvislostí.

Domnívá se, že by vznik souboru mohl souviset s velkou Jubilejní zemskou výstavou v Praze roku 1891, kde se prezentovaly všechny regiony Čech se svými hospodářskými úspěchy a pokrokem za posledních sto let, a která byla doposud nejmasovější společenskou akcí v českých dějinách (navštívilo ji 2,5 milionu návštěvníků).

Předpokládá se tedy, že snímky vznikly na objednávku Hospodářského spolku okresu Českobrodského zřejmě na jaře 1891. Způsob datace snímků připomíná historickou detektivku a je svým způsobem vzrušující. Soubor byl nutně pořízen po roce 1890, neboť na kostele v Bylanech je již nová střešní krytina z bobrovek, kterou zde můžeme nalézt dodnes.

Současně je jisté, že fotografie vznikly před rokem 1892, neboť na fotografii Přistoupimi je tamní škola ještě přízemní – o první patro byla zvýšena právě až roku 1892. Ve stejném roce byla přestavěna věž kostela v Přišimasech, na snímku je ovšem kostel zachycen ještě ve své staré a snad i středověké podobě s prostou střechou, pokrytou šindelem.

Posledním vodítkem je snímek Rostoklat s rozestavěným domem čp. 19 v popředí, který vyhořel roku 1887 a znovu byl postaven v letech 1891-1892.

Historická hodnota snímků je velmi vysoká zejména proto, že zachycují mizející svět roubených chalup s doškovými střechami, které byly v bohatém Polabí ve druhé polovině 19. století ve velkém nahrazovány „moderními" zděnými budovami, jež stojí v historických jádrech našich vsí dodnes.

Nejstarší existující fotografie obcí

Dle vyjádření Vladimíra Mrvíka se jedná o nejstarší existující snímky obcí Českobrodska, v případě Hořan, Žher a Klučova jde o jediné existující historické snímky zmíněných obcí. Za zmínku stojí alespoň několik příkladů.

Na snímku Hořan je zachycena i původní barokní zvonička, zbořená bohužel brzy nato, roku 1896. Náves ve Lstiboři je ještě volná, bez vysázených lip. Větší soubory roubených chalup s doškovými střechami jsou vidět např. na snímku Tismic, Dobročovic, Hořan, Klučova, Kounic, Mochova (kde ještě na návsi stojí dřevěný a ručně malovaný krucifix), Rostoklat (kde vidíme včelín v lidovém pojetí, který dnes obdivujeme ve skanzenech).

Architektonicky nejucelenější je fotografie vsi Přišimasy, kde je ještě většina chalup zachycena ve své původní (téměř barokní) podobě.

Poslední otázkou zůstává, proč a za jakých okolností byly snímky uloženy právě na půdě liblické školy. Zde se musíme vrátit zpět do minulosti do roku 1878. Tehdy byl totiž založen již zmíněný Hospodářský spolek Českobrodska za účelem zvyšování úrovně zemědělského hospodaření a selského stavu v regionu. Spolek otevřel roku 1886 v Českém Brodě Hospodářskou školu zimní, jejíž pokračovatelkou je právě SOŠ Český Brod – Liblice. Původní škola několikrát změnila své sídlo, až se v roce 1926 natrvalo usadila v nové a na tehdejší dobu moderní budově v Liblicích.

Podle svědectví absolventů a bývalých pedagogů školy víme, že nalezené snímky nebyly nikde k vidění minimálně od začátku 2. světové války. Lze tedy předpokládat, že soubor snímků byl naposledy vystaven zřejmě v meziválečném období právě v současné budově školy v Liblicích.

K vidění už jen do 20. března

Výjimečný soubor historických fotografií bude k vidění v galerii Šatlava v Českém Brodě do 20. března. Kopie všech vystavených fotografií je možné zakoupit v informačním centru.

Na závěr ještě zajímavá informace pro milovníky regionální historie: mohou se těšit na další soubor cenných historických dokumentů – diapozitivů, které byly používány k výuce na počátku 20. století. Diapozitivy zachycují dobové zemědělské stroje, technologické procesy a postupy zpracování zemědělských produktů. Soubor bude představen na výstavě, která proběhne v roce 2016 v rámci oslav 130. výročí založení Střední odborné školy v Českém Brodě – Liblicích.