Na technopárty se sjíždějí lidé do katastru obce Hlaváčkova Lhota od pátečního večera. Akce probíhá na soukromém pozemku s vědomím jeho vlastníka. Dění sledují jak policejní hlídky, tak je ze vzduchu monitoruje posádka vrtulníku policejní letky. Podle slov mluvčí policie Lucie Nováková policisté během noci na sobotu zaznamenali pět stížností na rušení nočního klidu.

První letošní příměstský tábor v paraZOO skončil.
První letošní příměstský tábor v paraZOO skončil

Především se však policie zaměřuje na usměrňování dopravy na příjezdových trasách. „Od včerejšího večera středočeští policisté místo monitorují, usměrňují provoz na příjezdových cestách a nájezd účastníků korigují. Po dobu konání akce budou policisté standardně dohlížet nad veřejným pořádkem a případná protiprávní jednání budou řešena ze strany dopravní, pořádkové i cizinecké policie,“ vysvětlila Nováková.

Po celý den akce probíhá klidně a policisté nemuseli řešit žádné vážnější incidenty. „Evidujeme a zpracováváme pět podnětů občanů, kteří podali stížnost na rušení nočního klidu,“ doplnila Nováková. Policisté budou monitorovat také odjezd účastníkům, u kterých budou kontrolovat přítomnost alkoholu a návykových látek v těle.

O akci se zajímá i hygiena

Zpočátku se činnost hlídek soustřeďuje především na lustraci přijíždějících účastníků. Při odjezdu pak řidiči musí počítat s prověřováním, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Dojde tedy jak na dechové zkoušky, tak na drogové testy. Na informace od policistů dále čekají středočeští hygienici, kteří by v případě potřeby vyslali na místo vlastní tým. Jejich přítomnost by zřejmě souvisela především s kontrolou dodržování zákazu konání akcí s účastí nad 1000 osob (či v případě vyšší účasti naplnění povinnosti vyčlenit sektory o této kapacitě). Jedná se o opatření mající bránit masivnějšímu šíření koronaviru; z dřívějších akcí tohoto typu tedy neznámá.

Poblíž se technařská akce, uspořádaná k nelibosti místních (stěžujících si zejména na obtěžování dunivým hlukem, trvajícím prakticky od čtvrtečního večera do pondělního dopoledne), konala už před rokem. Nepotvrdilo se však očekávání, že nynější akce se uskuteční na stejném místě jako loni. Signály, že se technoparty na Benešovsku chystá, totiž policie zaznamenala už s předstihem.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Denní nárůst počtu případů koronaviru v kraji: sedmadvacet