Nezbytné základy úspěchu při jejich přípravě, které mohou vést až k bezbřehému nadšení strávníků, jsou dva: správně vybrané buřty a dobře připravený lák. V lůně láhve a v jeho objetí by před konzumací měly v chladu a tmě poklidně spočívat třeba i dva týdny. Spěchat se v tomto případě rozhodně nevyplácí, varují znalci.

Grilovací sezona, grilování, garden party. Ilustrační foto
Grilování tak trochu jinak: zkuste tofu špízy nebo kuře v jogurtu

Na samotných buřtech se nikdy nesmí šetřit. Příliš mnoho tuku je u nich na škodu. Měly by naopak obsahovat tolik libového masa, aby dobře chutnaly už za studena při zběžné ochutnávce před začátkem samotného „topení“. Před ním je navíc musíme důkladně oloupat, aby jimi chuť nálevu mohla hluboce prosáknout. Vyplatí se je proto nakrájet na menší kusy, nebo jimi vést několik podélných řezů, které lze proložit třeba cibulí.

„Utopence jíte, když konzumujete alkoholické nápoje, anebo ráno, když máte, jak se říká ‚kocoura‘, a tak musí být výrazné, pikantní, abyste zaplnili pusu,“ říká michelinský šéfkuchař Jan Punčochář, šéf pražské restaurace U Matěje. Lák vyrábí z vepřového vývaru, nechybí tam divoké koření, kořenová zelenina, cibule a ocet.

Pokud s fermentováním začínáte, je nejjednodušší sáhnout po zelenině. Na výrobu pickles (tedy zkvašené zeleniny) totiž nepotřebujete nic speciálního.
Když vaří bakterie. Objevte kouzlo fermentace a posilte svou imunitu

Na dochucení je vhodné hořčičné semínko, libeček, papričky jalapeňos nebo chilli, a také různé bylinky. „Byla by chyba, bát se lák pořádně hospodsky ochutit,“ tvrdí Punčochář. Základem úspěchu jsou zde podle něj totiž právě silné chutě.

Mají-li utopenci strávníkům plně předvést své kvality, je třeba k nim po celou dobu jejich pozemské existence přistupovat s náležitou úctou. Zalité ještě horkým lákem jsou sice konzervovány po několik následujících týdnů, přesto není radno do jejich láhve sahat rukama a vnášet tak nečistoty do „plodové“ vody, v níž si bezstarostně zrají. Součástí nezbytné štábní kultury je proto využití kuchyňských kleštiček. Poté již nechybí nic k tomu, aby se utopenec aspoň na krátkou chvíli stal tím nejlepším přítelem člověka.

Utopenci podle Jana Punčocháře

Buřty:
- nejlépe libové s vyšším obsahem masa
- je třeba je předem důkladně oloupat, aby do sebe důkladně nasákly chuť nálevu

Lák:
- základem je silný vepřový vývar (náhražky jako vegeta k úspěchu nevedou)
- nešetříme octem, dále je potřeba přidat:
- divoké koření
- cibuli
- kořenovou zeleninu
- papričky jalapeňos nebo chilli
- libeček
- hořčičné semínko
- další bylinky podle chuti
- buřty je vhodné zalít ještě horkým lákem
- marinujeme nejméně týden až deset dní
- z láhve utopence zásadně nevytahujeme rukama. Je vhodné použít kuchyňské kleště, aby se do nálevu nevnesla nečistota