Dana Babeľová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín doplnila, že z hlediska pohlaví dominovali chlapci v počtu 195, novorozených děvčátek bylo 186.

„Počet porodů byl ale nakonec v prvním pololetí o jeden menší než počet narozených dětí, neboť jedna maminka v Novém Jičíně porodila dvojčata,“ dodala Dana Babeľová.

Ilustrační foto.
Nemoc Covid-19 se objevila mezi zaměstnanci firmy na Novojičínsku

Také letos se porodní lékaři a asistující personál setkali z řadou exotických či méně obvyklých křestních jmen u novorozenců. Narodili se například Sajmon, Marcus Anthony, James, Angel Luis, Diego, Zara, Sayda, Jovana, Lola či Eleanor. „I přes občasný výběr exotických jmen, rodiče svým dětem vybrali také tradiční česká jména jako Jakub, jenž byl v sedmnácti případech, osmkrát dostalo chlapeček jméno Ondřej, sedmkrát Filip a Vojtěch. U děvčátek převládala jména Anna a Eliška, a to osmkrát, Adéla a Natálie sedmkrát,“ upřesnila Dana Babeľová.

Staniční sestra připustila, že v průběhu koronavirové pandemie a s ní spojených opatření maminky velmi špatně nesly zákaz návštěv, zároveň velmi ocenila, že rodičky a jejich rodiny přinášely na novorozenecké oddělení ručně šité roušky.

V prvním pololetí přišlo na svět v novojičínské nemocnici také jedno velmi statné miminko. „V naší porodnici se narodil chlapeček, který po narození vážil 5,9 kilogramů,“ potvrdila Dana Babeľová.

Ilustrační foto.
Kuriózní konec honičky mezi Jičíny. Prchající nereagoval na výstřel, pak zakopl

Porodnice Nemocnice AGEL Nový Jičín se specializuje na diagnostiku vrozených vývojových vad ve 2. trimestru těhotenství. V uplynulých letech investovala porodnice do modernizace interiéru i nového vybavení, mezi které patří například nové porodní lůžka nebo kojící polštáře. Pro ženy před porodem pořádá porodní oddělení nemocnice předporodní kurzy.

V porodnici funguje systém rooming-in, pro širokou veřejnost je zde k dispozici laktační poradna a novorozenecké oddělení také zapůjčuje maminkám monitory dechu.