Na zmíněné křižovatce se objeví například nový semafor. Podle mluvčího krajského úřadu Radka Šímy jsou hlavním důvodem připravovaných změn nevyhovující a nebezpečné přechody pro chodce v křižovatce Mánesovy ulice 
s Dukelskou ulicí a Vrchlického nábřežím. „Úpravy budou znamenat také modernizaci ulice včetně stávající světelné signalizace," doplnil Radek Šíma.

Nový semafor ale není jedinou výraznou novinkou. Dukelská ulice se má stát mezi Mánesovou a Havlíčkovou jednosměrnou. Nebude z ní tedy možné ve směru od Malého jezu vyjet na Mánesovu ulici.

Rada města už záměry kraje projednala a souhlasí 
s nimi. Podle náměstka primátora Františka Konečného se například dělal i bezpečnostní audit, když kraj navrhl nový semafor. 
A ukázalo se, že by nebylo pravé odbočení z Dukelské ulice možné.

Názory veřejnosti na připravované změny se různí. Podle některých místních obyvatel je dobře, když se na přechodu zvýší bezpečnost. Jiným vadí, že na klíčové komunikaci přibude další semafor. 

Nová světla přibrzdí řidiče

Lenka Pokorná pravidelně vodí přes přechod na Mánesově třídě u křižovatky s Dukelskou svého potomka. Chystané změny na vytížené silnici nepovažuje za nutné. 
„I když tady udělají světelný přechod, nebude to k ničemu. Rodiče tudy stejně nepustí své děti samotné 
a jenom to ublíží dopravě ve městě," myslí si.

Jihočeský kraj a město České Budějovice připravují v křižovatce osazení semaforu a o kousek dále, na křižovatce Mánesovy ulice 
a Vrchlického nábřeží, vytvoření středového ostrůvku. Podle tiskového mluvčího krajského úřadu Radka Šímy je to pro větší bezpečnost chodců.

Samotný přechod na křižovatce Mánesovy a Dukelské ulice ale dnes není příliš frekventovaný. Redakce Deníku ve čtvrtek ráno napočítala za půl hodiny v době před začátkem vyučování celkem patnáct školáků, z čehož jenom tři šli bez doprovodu rodičů. O malé vytíženosti přechodu svým způsobem svědčí i absence městských strážníků, kteří jinak na klíčové přechody ve městě ráno dohlížejí. Asistenti městské policie hlídají přechod až u samotné základky v Dukelské ulici.

Pro některé obyvatele lokality je ale každé zlepšení situace chodců vítané.

„Já osobně bych byl pro," říká k záměrům města například Rudolf Ortman, bydlící 
nedaleko chystaného semaforu. „Mně se to zdá celkem rozumné opatření pro bezpečnost chodců. Když se podívám, jak se dnes jezdí, jakým způsobem, tak ta světla bezpečnosti prospívají," dodal Rudolf Ortman.

Změny se mají dotknout i jízdních pruhů. Od křižovatky Mánesovy ulice s Vrchlického nábřežím se plánuje směrem k Lidické třídě vyznačení dvou pruhů. Od Lidické povede jeden pruh. A dále dojde před křižovatkou Mánesovy ulice s Novohradskou k rozšíření o jeden jízdní pruh. „Pravý jízdní pruh bude pouze pro odbočení vpravo, druhý bude pro přímý směr směrem k nádraží, třetí bude pro odbočení vlevo," vypočítává Radek Šíma s tím, že v protisměru zůstane jeden jízdní pruh ve směru k Lidické třídě.

Zatím se připravuje dokumentace pro územní řízení. K plánovaným úpravám by mělo dojít za dva roky.