Desítky, možná stovky motorkářů vyrazí tuto neděli na trasu mezi Mělníkem a Dubou. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, motocykly tam za příznivého počasí na zatáčkovité silnici projíždějí ve velkých počtech každý víkend. Tento ale bude něčím jiný, výjimečný.

V neděli na vyhlášenou motorkářskou trasu vyrazí milovníci jedné stopy v dlouhé koloně spanilé jízdy, kterou pojmenovali Svíce nejen pro Michala. Důvod je zřejmý, motorkáři chtějí uctít památku Michala Minky, který minulý týden v úterý těžce havaroval mezi obcemi Medonosy a Chudolazy. Na místě zemřel a jeho tělo bylo nalezeno až po dlouhých pěti dnech v zatáčce v příkopu u silnice.

Vyjížďku, při které chtěli motorkáři zapálit svíčky v místě nehody nebo kdekoli na trase, začali motorkáři narychlo svolávat na internetové diskuzi. Stoprocentní účast už potvrdilo sto dvacet zájemců se silnými stroji. Dá se však předpokládat ještě větší účast. Mnoho jezdců se pravděpodobně přidá bez předchozí dohody, v této chvíli mají na nahlášení pořadatelům už poslední den. Jak název vyjížďky napovídá, chtějí motorkáři jízdu věnovat nejen Michalu Minkovi, ale všem jednostopým jezdcům, kteří nedorazili živí do cíle cesty.

Pietní akce by měla začít v odpoledních hodinách, kdy se motorkáři sjedou na mělnickou čerpací stanici Shell. Odtud vyrazí k místu tragické nehody. Původně předpokládali, že zastaví přímo na místě, kde Michal Minka havaroval, vzhledem k nebezpečnosti takového manévru ale jen zpomalí, protočí na volnoběh plynové rukojeti a pojedou pomalu dál. V koloně dojedou až ke chrámu svatého Václava v Litoměřicích, kde se uskuteční motlitba za zesnulé. Motorkáři si také budou moci nechat posvětit své silné stroje.

Očekávají se problémy s dopravou

Podle našich informací bude policie v pohotovosti. Ne kvůli tomu, že by muži zákona očekávali hromadné porušování zákona, spíš kvůli možným problémům s dopravou.

Motorkáři určitě nepojedou rychle. V nedělním provozu tak částečně hrozí, že výrazným způsobem zkomplikují dopravu. Podle předpokladů by však měla vyjížďka skončit dříve, než nastane nedělní dopravní špička. „Policie bude na místě, abychom zajistili plynulost a bezpečnost silničního provozu,“ uvedla mělnická policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová.

Zesnulý jednatřicetiletý Michal Minka z Třebenic, otec dvou dětí, havaroval s novým motocyklem Suzuki B-King minulé úterý v zatáčce mezi obcemi Chudolazy a Medonosy. Okolnosti nehody policisté vyšetřují. Jisté je to, že našli brzdnou dráhu a Michal měl u sebe i doklady, o jejichž absenci se spekulovalo.

Po Minkovi pátrali policisté i kamarádi z motorkářské komunity. Právě jeden z nich nahlásil v neděli nález těla. Nařízená soudní pitva v úterý potvrdila, že motorkář zemřel na mnohačetná poranění.