Účastníci se setkali u Masarykovy základní a mateřské školy, pak je čekala kilometrová procházka. „Přejdeme přes koleje a objevíme se u hotelu Park poblíž nádraží. Na děti tam čekají soutěže, mohou si opéct párek a dostanou teplý čaj," řekl starosta hnojnických dobrovolných hasičů Radek Stryja.

Děti si krátkou procházku užívaly. Mnohdy v průvodu různě pobíhaly, a lampiony nakonec museli nést jejich rodiče. Přestože velká část svíticích ozdob byla kupovaných, nechyběly ani lampiony nebo lucerničky domácí výroby. „Mamka mi řekla, abych si lucerničku vyrobil. Netrvalo to dlouho, jen jsem tam dal svíčku, nakreslil domeček a dva panáčky," řekl šestiletý Václav Foldyna, který s rodiči přijel z Horních Tošanovic.

„Přišli jsme, protože my i děti máme rádi takové akce, je to tradice. Lampiony máme koupené," usmála se Michaela S. z Hnojníku.

Po příchodu do cíle se účastníci napili teplého čaje, děti se vrhly na průlezky nebo využily tepla, které sálalo z ohně, a opekly si párek. Pořadatelé ocenili účastníky s nejhezčími lampiony a pro všechny připravili atrakce, diskotéku nebo soutěže. Od sportování je neodradily ani teploty, které se pohybovaly několik stupňů nad bodem mrazu. „Jsem tady poprvé, nejvíce se mi líbily slalomy," zhodnotila osmiletá Natálie Baslerová.