Krátce před devátou ráno nakukují kvintáni do tělocvičny, kde zdravotnice dokončují přípravy čtyř stanovišť. Akce Hrou proti AIDS může začít. „Chceme, aby se studenti naučili předcházet všem pohlavním chorobám. Zároveň aby se seznámili s vývojem situace, která není u nás vůbec veselá. Nárůst pozitivních HIV byl loni okolo 234 lidí, což je zřejmě i důsledkem toho, že psychický strach z této nemoci opadl a kampaně nejsou tak důsledné jako dřív," říká Hana Zapletalová ze Státního zdravotního ústavu.

Ta moderuje dění na prvním stanovišti, kde se školáci dovědí více o antikoncepci. „Je možná absolutní věrnost?" ptá se žena. Studenti odpovídají ano i ne, ale většinou neví. Trochu ostýchaví jsou i při debatě o autoerotice, lidově známé jako onanii. „Je naprosto přirozená a více ji mají v oblibě chlapci. Každopádně z pohledu otěhotnění a přenosu pohlavních nemocí je naprosto bezpečná," ujišťuje s úsměvem mladé publikum.

Na vedlejším stanovišti radí její kolegyně mládeži, jak správně nasadit kondom na modelový falus. „Nikdy jej nedávejte na ochablý úd, to je na prd. Musí být ztopořený," upozorňuje zdravotnice. Pomůcky se hbitě chopí i Tomáš Chrenka. „Každá skupina musí mít nějakého aktivnějšího člena a taky chci, abychom získali nejvíc bodů. Dnes je to poprvé, co máme takovou zajímavou hodinu. Zatím byli nejzajímavější právě kondomy," říká mladík.

Lektorka také vysvětluje, co s použitou ochranou. „Neházejte ji do záchodu. Pokud by se pak zacpal, tak vám rodiče vynadají," žertuje.

To už míří sedmičlenná skupinka na další zastávku, kde lékařka informuje o rizikovém chování. „Myslím si, že jde o prospěšný projekt. Studenti se raději svěří a zeptají zdravotnic mimo školu než svých učitelů. Také doufám, že dostávají nějakou průpravu doma. Někdo z kvintánů už může mít i osobní zkušenosti," zamýšlí se tělocvikářka Věra Mořická.

Na čtvrtém stanovišti mezitím lektorka ústavu přibližuje žákům, jak se mají chovat k tomu, kdo je HIV pozitivní. „Pozornost u studentů je dost velká. I když třeba kondomy nejsou neobvyklé. Přece jen když si je osahají a něco se jim k tomu řekne, tak jde vidět, že někteří z nich s nimi přichází do styku poprvé. Osvěta je opravdu důležitá. Jihomoravský kraj je s AIDS po Středočeském druhý nejhorší," dodává Zapletalová.