„Myslím si, že za ty dva roky ve funkci nadělal strašně moc zmatků. Jeden týden něco vyhlásil, druhý týden to odvolal a následující pondělí zase nařídil něco jiného. Jinou věcí však je, zda vláda myslí vážně, že nezaplatí učitele. To by přece bylo absurdní,“ řekla šéfka hradeckých krajských školských odborů Růžena Rýglová.

V hodnocení Dobeše laskavá není. „Byl trochu zvláštní, neuváženě měnil i lidi na ministerstvu, evropskými penězi se zabývá už asi šestý člověk. To je přitom tak složitá problematika, že do ní nelze proniknout dříve než za dva měsíce,“ dodala.

Mnozí odboráři, kantoři i ředitelé škol míní, že vaz Dobešovi zlomily právě evropské dotace.

„Jeho rezignaci považuji za logické vyústění rostoucího tlaku, rozhodnutí zasáhnout do procesu akreditace plzeňských práv proti vyjádření Akreditační komise už pak bylo pomyslnou poslední kapkou. Je otázkou, zda nový ministr bude skutečně prosazovat zvyšování kvality ve školství a nejen o tom mluvit,“ řekla šéfka Studentské rady Univerzity Pardubice Eliška Bílková.

Vlnu kritiky sklidil Dobeš i u čtenářů Deníku. „Podle mě bylo snížení rozpočtu pouhou záminkou, jak se co nejrychleji z ministerstva vytratit. Neskutečné přešlapy tohoto nešťastného človíčka dospěly tak daleko, že už již nebylo úniku,“ napsal do diskuse pisatel s nickem Jaroušek.

Jedno z mála kladných hodnocení vvslovil ředitel Základní školy v Krouně na Chrudimsku Josef Kyncl.  „Z hlediska financování je to jeden z nejlepších ministrů školství za posledních dvacet let,“ řekl Deníku.

Anketa na webu: Dobeše do koše

Velmi tristní hodnocení sesbíral ministr Josef Dobeš ve včerejší anketě na webu Deníku. Kladně jeho působení v čele resortu ohodnotilo pouze 8 % čtenářů.

Výsledky ankety na denik.cz před čtvrteční uzávěrkou:

Otázka: Co si myslíte o rezignaci ministra Dobeše?

Katastrofální ministr, měl odejít už dávno - 82%
Byl to podprůměrný ministr, ale měli jsme i horší - 8 %
Průměrný ministr školství, jakých jsme měli už desítky - 1 %
Patřil spíše mezi ty lepší ministry školství - 4 %
Dobeš patřil mezi naše nejlepší ministry školství - 4 %

Anketu a diskuzi k tématu najdete na tomto odkazu.