Tepla na veřejných místech jako jsou nádražní budovy a zdravotní střediska v tomto mrazivém období častěji využívají lidé bez domova. Nejinak je tomu v Příbrami, kde by se takto sociálně vyloučených lidí daly napočítat desítky. Azyl se vším všudy najdou v denním nízkoprahovém centru na Rynečku, ale až na jaře. „Smlouva s firmou Staler je podepsaná, noclehárna se začne stavět v polovině prosince," sdělil Příbramskému deníku starosta Příbrami Jindřich Vařeka.

Zatím lidem bez přístřeší mohou přenocovat v městské ubytovně Na Příkopech. Malá místnost, vedle sebe tři palandy a jeden stůl. Přes chodbu je koupelna se základním hygienickým vybavením a samozřejmě teplo, které je pro bezdomovce nyní tak důležité. V tomto prostředí mohou bezdomovci trávit především nejmrazivější dny roku. Víc než deset jich ale nepojme.

Stavba, proti níž obyvatelé Rynečku sepsali i petici, je kontejnerového typu. Její montáž by tedy neměla být hlučná a obtěžující. Náklady na zřízení centra jsou zhruba deset milionů korun, které město uhradí pomocí dotace ve výši 9,1 milionu korun.

Do centra si od jara lidé bez domova mohou přijít nejen pro polévku, ale i pro radu. Poskytnuto jim bude i základní ambulantní ošetření. Zřízení centra je ale pouze jednorázová pomoc, dlouhodobě problematiku bezdomovectví nevyřeší. Radní proto chtějí tuto skupinu lidí motivovat k vyhledání zaměstnání a získání vlastního bydlení. Začleňování by měla mít na starosti sociální firma.

Útočiště by v centru mohlo najít téměř třicet lidí. Je možné i jeho postupné rozšiřování. Buňky budou připojené ke kanalizaci, vodovodu a elektřině.

Také v Dobříši, Sedlčanech nebo Rožmitálu jsou lidé, kteří přišli o všechno, ale jejich nepatrné množství radnice nenutí k řešení.