Co si s sebou vezme jako první? Konzervy a plechovky piva, samozřejmě. Zabírají většinu objemu jeho cestovního zavazadla. Jsou důležitější než opalovací krém, protože kdybyste ho vypili, bylo by vám pouze špatně a žízeň byste nezahnali. S oblečením si taky hlavu neláme. Na týden bohatě stačí dvě trička, dvoje šortky, plavky a boty. Ostatní je zbytečnost. A peníze? Veze jich jen tolik, kdyby došlo pivo. Pohledy a suvenýry by mu vytrhly kapsy.

V den odjezdu se naplní karosa, z poloviny pivem a konzervami. Hurá, jede se! Hned na prvním kopci chudák karosa odfukuje a dělá, co může, aby se vyškrábala nahoru. Konečně zájezd dorazil na místo. Čech si dá samozřejmě pivo a konzervu po dlouhé cestě.

Po zbytek týdne se Čech budí pravidelně kolem poledne. Vezme pivo z lednice a vyrazí na pláž. Opalovačka a pivo, ideální dovolená. Ani moře mu nedělá radost, natož neomezené jídlo. Má přece konzervy.
Blížící se odjezd je osvobozením od vysokých teplot. Jede se domů, bude české pivo. Poslední konzerva na cestu, přesně podle plánu. Doma je doma, dovolená skončila.

Tohle je dovolená pro Čecha. Stačí plná lednice piva, pár konzerv na zahnání hladu a řeka u nás v Čechách. Žádné moře, žádné žhavé slunce. V cizině se mluví cizí řečí, proč se jí učit? Jen kvůli dovolené? Pche, vždyť přece nerozumět a chovat se trapně je úplně normální! Jsem přece Čech!

Eliška Malá, Gymnázium Strakonice, téma: Jak se (ne)známe