Například celosvětově známý holandský sýr. Když už ho v českém obchodě seženeme, je dvakrát dražší, než český sýr a stejně to není totéž, co seženete v Nizozemí.

Proč bychom se měli omezovat na konzumaci druhořadých sýrů, když je lidé v Nizozemí mají kvalitní a za přiměřené ceny?

Proč bychom měli polykat nekvalitní náhražky, které se od běžných produktů liší jenom samolepkou „pravý holandský sýr"?

Myslím si, že obecně kvalita potravin v České republice by se měla rapidně změnit-když to vezmeme procházkou po českém supermarketu, tak vidíme: ředěné mléko, tavený sýr, zeleninu a ovoce, dozrálé někde na korbě kamionu, a chemii, náhražky, chemii.

Proč mají lidé u nás konzumovat herbicidy, insekticidy a podobně „zdraví prospěšné" věci?

Když srovnáme například naší čokoládu s tou belgickou… zatímco v belgické čokoládě je obsah kakaového másla v normě, u nás to výrobci dohánějí náhražkami. Naopak, asi bych se ani nedívala na složení například polského piva.

Místo toho, aby se EU zabývala zahnutím okurek nebo velikostí brambor, tedy místo, aby se zabývala vizuální stránkou potravin, by se měla zabývat především jejich kvalitou.

Tak schválně - dáte si raději přesně 25, 257 cm velikou rybu, napumpovanou chemikáliemi, nebo rybu o dva centimetry větší, než je standardní velikost, která chemii v životě neviděla?

Říká se, že člověk jí očima. Nicméně, dáte přednost raději sice jablku podivného tvaru, které je nicméně od českých farmářů, které chutná dobře, nebo fungicidy oplácané kouli chemických látek, dozrávané v přepravní bedně a dovezené bůhvíodkud? Pokud volíte chemickou kouli škodlivin, přeji dobrou chuť.

Nebylo by lepší do českých obchodů dovážet české potraviny z českých farem? Nezvýšilo by to životní úroveň obyvatel?

Jistě, zase na druhou stranu, plán, dle kterého by se většina potravin dovážela od českých zemědělců, se trochu vymyká realitě. Stejně tak, aby se k nám, když už, dovážely pouze originální produkty. Nakonec, na co bychom se v Nizozemí těšili jiného, než na dobrý sýr, v Německu na kvalitní uzeniny, v Česku na dobré pivo…

Nakonec to je asi otázka ani ne názoru, nýbrž proveditelnosti.

Kamila Straková, Gymnázium Jateční, Ústí nad Labem, téma: V kůži europoslance