Nejen mladí, ale i mnozí dospělí z Velké Británie vám potvrdí, že pití čaje o páté je záležitostí let spíše minulých a čas strávený s přáteli je pro většinu z nich důležitý stejně tak jako pro nás. Díky šestnáctileté Kat jsem zjistil, že většina Britů je sice stále velmi konzervativní, ale dodržování různých módních trendů je nezbytností a moderní hudba si mezi nestárnoucí klasikou najde své místo.

Co ale na opačném konci Starého kontinentu? Balkán byl vždy územím rozdílů a kontrastů, které neplatí pouze ve vztahu k nám, ale i mezi Balkánci samotnými. Přiznejme si, že tamní státy vidíme spíš jako místo, kde lze trávit příjemnou dovolenou u moře. Nestály by ale za bližší poznání a prozkoumání? Vždyť kultura a historie, kterou nabízí, je jedinečná.

A co jih Evropy a temperamentní Italové? Opravdu jsou to tak špatní řidiči, jak se říká? Ve skutečnosti jde o milé lidi, pro které je rodina na prvním místě a umí to dávat hlasitě najevo. Navíc, přiznejme si, komu za volantem občas „neujedou nervy"?

Na jihu ale leží i další země, jako například Portugalsko či Španělsko, velmoci zámořských objevů. Nikdy jsme si nebyli nijak blízcí, a tak bude mít pojem „španělská vesnice" v našem jazyce své místo zřejmě právem.

Když se přesuneme více na sever, ocitneme se v zemi labužníků a milovníků dobrého vína, ve Francii. Zřejmě každému Čechovi se okamžitě vybaví muž v pruhovaném tričku a baretu, který si za ranního svitu slunce pochutnává na bagetě se sýrem. Ve skutečnosti jsou to lidé s vytříbeným smyslem pro módu, ale shon západního světa dohonil i je, a tak se jedná spíše o romantickou představu.

Přesuňme se ale už do středu našeho kontinentu. Zemí nám všem asi nejbližší bude zajisté Slovensko, s nímž jsme desetiletí sdíleli svůj stát. Stále je to pro nás srdeční záležitost, a i když si Slováci myslí, že mají hezčí ženy, necháváme je v jejich přesvědčení žít dál a považujeme je za bratrskou zemi.

Jak si v našich očích stojí naši západní sousedé, Němci? Jen těžko by se dali najít v Evropě pracovitější lidé. Jsou to ale precizně pracující roboti bez emocí, jak se o nich mnohdy říká? Přesní, pořádní, ale nudní? Pravdou je, že se z této představy poměrně výrazně vymykají, protože zábava je pro ně jednou z priorit.

Opravdu mají Rakušané tolik rádi jódlování, sachr a pivo? To bezpochyby ano a kromě toho jsou jedni z nejlaskavějších lidí, se kterými se můžete setkat.

Z toho všeho vyplývá, že každý národ měl vždy svá specifika, kterými se lišil od ostatních. O každém vždy kolovaly, kolují a kolovat i budou určité předsudky. Pravdou ale zůstává, že přes všechny tyto odlišnosti tu vždy zůstane více toho, co máme společného.

Jakub Dvořák, Gymnázium Havlíčkův Brod, téma: Jak se (ne)známe