Životní úroveň v této zemi je podle mě velmi vysoká. I přesto, že jste se museli setkat s výsměšnými poznámkami ohledně anglického suchého humoru, jsou podle mě lidé v této zemi velice vřelí a milí. A hlavně slušní. To je podle mě jeden z prvních důvodů, proč bych právě zvolila Anglii pro mé životní usazení. Určitě na každého z vás musí působit velice uspořádaně a bezpečně. Nestává se, že by zde policejní složky byly lhostejné k výtržnictví jako v jiných zemích nebo u nás.

To platí i pro celou Anglii všeobecně, zřídka kdy se mi stane, že bych si o této zemi přečetla nějaké skandály ať už na politické scéně nebo z běžného chodu státu. Není to jako u nás, kde jsme leckdy pobavením, s naší vládou a politiky, jiným členským státům. Také se mi líbí, jak se lidé obrací ke své anglické královně. Anglie se sice řadí mezi konstituční monarchii, ale post královny a vůbec celé její královské rodiny je už spíše pro zemi jen symbolický. Sama královna nemá v rukou téměř žádnou moc, i přesto si ji lidé váží. Za to u nás, kdo může, si neodpustí kdejakou jízlivou poznámku na naši hlavu státu a vládu, kterou má v zátiší, což mě velice mrzí. Opravdu. Chápu, že někteří z nás nejsou spokojeni či dokonce nesouhlasí, ale s tím už se nedá nic dělat a celé tyhle tahanice v mých očích stát spíše shazují a pak ve světě vypadáme jako hlupáci.

Když už jsme u toho remcání, jsem trochu v rozpacích z postoje některých z nás, co se týče změn, které se u nás, v České republice, zavedly po vstupu do Evropské unie. V očích některých Čechů by se mohlo člověku, který o Evropské unii doposud nikdy neslyšel, zdát, že se jedná jen o nástroj snažící se o zmanipulování všech evropských států, sjednotit jejich ekonomiku prostřednictvím stejné měny a tím, ač to zní banálně, zničit obyčejné lidi.

Celému tomuhle mylnému faktu ani nepomáhají zprávy z jiných zemí, které už euro přijaly a potýkaly se s hospodářskou krizí. Jsem překvapena, že Češi, kteří, když o něco usilují a cítí se ukřivděně, se dokáží hájit, ale už se nedokážou zamyslet nad tímto soudem a uvážit, že každá strana má dvě mince a nepřijmout prostý fakt, že jsme už jednou do Evropské unie vstoupili a dokud se nebudeme moci postavit na vlastní nohy a čelit s tak malou územní rozlohou zbytku světa bez takzvaných pomyslných ochranných křídel, musíme přijmout tyto klady i zápory, která s sebou Evropská unie přináší. A to se dostáváme k mému druhému důvodu a příklonu právě k této zemi. I přes členství si Spojené království takřka vydupalo, že si ponechá svoji měnu, což beru jako velké pozitivum, nejen kvůli zachování své kultury a historie.

Jako třetí důvod bych si tu dovolila uvést studium na tamní Oxfordské univerzitě, která sídlí v anglickém Oxfordu. Jedná se o jednu z nejprestižnějších univerzit ve Spojeném království a řadí se pravidelně mezi deset nejlepších univerzit na světě. V prvním ročníku jsem skládala jazykovou státní zkoušku s možností obdržení stipendia na tuto školu a myslím si, že tato instituce je ukazatelem vysokého vzdělání, kterou si s touto zemí úzce spojuji.

Denisa Slávková, Gymnázium, Mozartova, Pardubice, téma: Moje Evropa