Babiččin mazanec


500 g hladké mouky, 350 g mléka, 150 g Korunního cukru krupice, 100 g másla, 100 g rozinek, 2 vejce, 7 g soli, 1 balíček droždí (42 g), citronová kůra, mandle a Korunní cukr moučka mlýnek na ozdobení

Všechny přísady by měly mít teplotu 30 stupňů.

Droždí rozdrobíme, zasypeme troškou cukru na pečení a opatrně zalijeme trochou vody. Necháme na teplém místě vyběhnout a v míse smícháme s ostatními přísadami. Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto. Vyklopíme ho na vymazaný a pomoučněný plech (můžeme nahradit papírem na pečení), zdobíme mandlemi, uprostřed uděláme nožem malý křížek a dáme na teplé místo vykynout asi na půl hodiny. Potom pečeme cca 30 - 40 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Hotový mazanec po vystydnutí pocukrujeme vydatně moučkovým cukrem v mlýnku.

Boží Milosti

250 g hladké mouky, špetka soli, 20 g másla, 20 g Korunního cukru na pečení, 2 žloutky, 4 lžíce bílého vína, 
3 – 4 lžíce smetany, mouka na vál, tuk na smažení, Korunní cukr moučka, vanilkový cukr

Na vále zpracujeme mouku, sůl, máslo, cukr a žloutky s vínem a smetanou. Těsto necháme přikryté asi půl hodiny odpočinout, poté je na pomoučeném vále tence rozválíme. Vykrajujeme z něj kytičky, které uprostřed lehce propíchneme vidličkou. Smažíme v pánvi na rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova a ihned je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nejchutnější jsou čerstvé.

Zdobené jidášky

500 g polohrubé mouky, 125 g másla, 125 g Korunního cukru hnědého, 2 žloutky, špetka soli, citronová kůra, špetka muškátového květu a tlučeného anýzu, 50 g sekaných rozinek, 50 g sekaných mandlí, 30 g droždí, trochu mléka

Na ozdobu: vejce, krystalový cukr, ořechy, mandle, dýňová semínka, kandované ovoce, sušené ovoce, sezamová semínka apod.

Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu mléka). Trochou mléka vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme sekané mandle a rozinky. Dáme vykynout na teplé místo asi na 2 hodiny. Potom vyválíme na vále po částech těsto asi na 1 cm vysoko. Vykrajujeme větším kolečkem nebo skleničkou kolečka, pomažeme je rozšlehaným vejcem, posypeme hrubým krystalovým cukrem a bohatě zdobíme kousky ořechů, ovoce, mandlí, semínek apod. Upečeme ve vyhřáté troubě.

Kynutá vosí hnízda

Těsto: 50 dkg polohrubé mouky 3 dkg droždí, 3/8 l mléka, 5 dkg tuku, 5 dkg Korunního cukru na pečení, 2 žloutky, citronová kůra, lžička soli

Náplň: 10 dkg másla, 5 – 10 dkg oříšků, 5 dkg rozinek, 5 dkg sušených nebo kompotovaných třešní, 5 – 10 dkg zavařené dýně nebo pevných hrušek, 5 dkg Korunního cukru na pečení, skořice, příp. kandovaná pomerančová kůra, rozpuštěné máslo na potírání

Ze všech surovin zaděláme vzešlým droždím těsto tuhé asi jako na buchty. Po vykynutí z něho vyválíme dva obdélníky, široké asi 25 – 30 cm a na malík silné. Potřeme je máslem, pocukrujeme a posypeme sekanými oříšky, rozinkami, třešněmi a na malé kostičky nakrájenou dýní nebo hruškami. Můžeme použít i kompotované vypeckované třešně, které necháme na cedníku okapat. Můžeme přidat i drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, podle chuti mírně sypeme skořicí. Pak obdélníky stočíme jako na závin a krájíme z nich dílky široké 4 – 5 cm. Na jedné řezné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou stavíme hnízda na pomaštěný plech. Hnízda potřeme rozpuštěným máslem a po vykynutí upečeme. Máslem potíráme i během pečení. Pečeme na 200 stupňů Celsia.